Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stora risker hyra ut lägenheten via Airbnb

Foto: Jeffrey Blackler / Alamy

Airbnb har fått tio tusen svenskar att bjuda ut sina bostäder till turister på den internationella uthyrningssajten. Men många söker inte tillstånd. Experterna råder bostadsrättsföreningar i attraktiva lägen att snabbt anta en tydlig policy.

Drygt 6 000 stockholmare vill i dag hyra ut sina bostäder, främst lägenheter, via Airbnb, för i snitt en tusenlapp per natt. Det är nästan dubbelt så många som förra sommaren. I Göteborg drygt 1 000, och i Malmö lite mer än 600. I hela Sverige annonseras just nu om drygt 10 000 bostäder.

Många Stockholmare vill hyra ut sin bostad till turister. Foto: Skärmdump Airbnb

Men grannarna uppskattar inte alltid springet av okända i trapphuset. Många bostadsrättsföreningar har under året hört av sig till sina intresseorganisationer Bostadsrätterna och Fastighetsägarna och undrat vad de kan göra åt Airbnb-uthyrningarna.

– Antingen får man försöka informera om reglerna och riskerna - huvudregeln är att alla andrahandsupplåtelser fortfarande kräver tillstånd från föreningen - eller så antar man en mer generös policy där man sätter upp ordningsregler för det, säger Fastighetsägarnas jurist Line Zandén

Den som hyr ut en hyresrätt via Airbnb riskerar utan tvekan att förlora sitt kontrakt. För hyresrätter krävs alltid "beaktansvärda skäl" för andrahandsuthyrning. Till exempel studier på annan ort eller provboende med en partner.

När det gäller bostadsrätter är rättsläget inte längre fullt lika klart. Förra sommaren infördes mer generösa regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. För all uthyrning krävs dock fortfarande tillstånd av bostadsrättsföreningens styrelse, påpekar de fastighetsjurister DN talat med. Och även om själva lagen blivit mindre strikt resoneras i dess förarbeten kring semesteruthyrning som ett icke godtagbart skäl för andrahandsupplåtelse.

En praktisk komplikation är att hyresgästernas namn ska finnas med i tillståndsansökan, något som med Airbnb kan vara svårt att veta i förväg, om lägenheten med kort varsel ska hyras ut några dagar i taget.

Kommer föreningen på en medlem med uthyrning utan tillstånd kan styrelsen skicka en "rättelseanmaning" till bostadsrättsinnehavaren. Vägrar denne att säga upp sina hyresgäster kan ärendet hamna i tingsrätten och en försäljning av bostadsrätten kan tvingas fram. Detsamma gäller om det blir störningar i samband med uthyrningen.

I praktiken kan det dock bli väldigt svårt att stoppa den medlem som inte begärt tillstånd för den här typen av mycket korta uthyrningar.

– När styrelsen väl hunnit skicka ut sin rättelseanmaning har ju turisterna för länge sedan flyttat ut, konstaterar Line Zandén.

Någon rättspraxis från tingsrätterna finns ännu inte och väntar knappast heller runt hörnet. Lagen är inte anpassad till Airbnb, som när den skrevs knappt hunnit etablera sig i Sverige.

Inte ens om styrelsen med bilddokumentation kan bevisa att någon systematiskt hyrt ut till 15 olika sällskap under flera månaders tid är det sannolikt att tingsrätten med dagens lagstiftning skulle kunna tvinga fram en uppsägning, bedömer Line Zandén.

– Lägenhetsinnehavaren har ju hunnit vidta rättelse och tingsrätten kan inte göra en retroaktiv prövning.

Bostadsrättsföreningen har förstås möjlighet att anta en mer generös policy än själva lagen och dess förarbeten, konstaterar Line Zandén och Ulrika Blomqvist, vd för organisationen Bostadsrätterna.

– Jag känner till föreningar på semesterorter som Gotland och på västkusten där man sagt okej till uthyrning under sommarmånaderna, bara innehavaren meddelar att man hyr ut, i stället för att styrelsen mitt i semestern ska pröva och godkänna varje enskild ansökan, säger Ulrika Blomqvist.

Den förening som vill ha en mer frikostig policy än vad lagen säger bör dock ta upp frågan på en stämma, där alla medlemmar får säga sitt, anser både Line Zandén och Ulrika Blomqvist.

Line Zandén avråder föreningar att säga ja till omfattande Airbnb-uthyrning.

– Ju fler turister som passerar desto större risk för att någon eller några av dem inte tar hand om lägenheten eller fastigheten som de borde.

Det gäller att se upp. Härom året upptäckte två kvinnor i Stockholm att lägenheten de hyrt ut via Airbnb använts som bordell.

Foto i text: Magnus Glans

Fakta. Det säger lagen

Lagändringarna i Bostadsrättslagen 2013 och 2014 som underlättar privatuthyrning av bostadsrätter och tillåter en friare hyressättning syftade till att få loss fler andrahandsbostäder. Men många lägenhetsinnehavare har i stället frestats av möjligheten att hyra ut betydligt dyrare till turister.

Drygt 10 000 svenskar försöker i dag hyra ut sina bostäder via Airbnb.

Sex av tio finns i Stockholm.

Fastighetsägarna och Bostadsrätterna uppmanar alla bostadsrättsföreningar att anta en tydlig policy.

Fakta. Airbnb

Airbnb är en internationell marknadsplats på nätet för uthyrning och bokning av privata boenden i över 190 länder.

Företaget grundades 2008 av Brian Chesky, Joe Gebbia och Nathan Blecharczyk som alla jobbar kvar i företaget. Huvudkontoret ligger i San Francisco i Kalifornien.

Efter den senaste finansieringsrundan värderas bolaget till 212 miljarder kronor.

Källa: Airbnb, Wall Street Journal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.