Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stora rörelser på Kinas börser

Kurserna tog ett skutt uppåt när de kinesiska börserna öppnade i dag. Ledande index gick upp över två procent, men föll därefter ner på minus igen.

I går tvingades börserna i Shanghai och Shenzhen att stänga i förtid. Handeln automatstoppades då för andra gången den här veckan, sedan CSI 300-index, som omfattar båda börserna, fallit mer än sju procent.

De kinesiska myndigheterna valde i går överraskande att avskaffa stoppmekanismen. Den infördes nyligen för att motverka alltför snabba svängningar på börserna men efter veckans två nödstopp anser vissa bedömare att den i stället har ökat oron och påskyndat kursraset.

CSI 300-index har fallit med 12 procent hittills år vilket innebär att hela förra årets uppgång raderas ut. Rasen i Kina har också lett till kursfall i resten av världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.