Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stora skillnader i krav på bolånekunderna

Kraven på kunderna som ansöker om bolån varierar stort mellan olika banker. I vissa fall måste kunden klara av att betala en ränta på upp till 8 procent.

Det visar en genomgång som Svenska Dagbladet gjort av de fyra storbankerna.

Hos de fyra storbankerna finns inga självklara regler att luta sig mot som bolånekund. Där varierar bedömningen från kund till kund. Bara statliga bolåneinstitutet SBAB har tydliga krav.

Tittar man på bankernas riktlinjer märks stora skillnader, skriver SvD.

Exempelvis kräver SBAB fast anställning medan storbankerna kräver en stabil inkomst, utan att själva anställningen behöver vara fast.

Nordea är tuffast vad gäller amorteringskraven - där allt över 75  procent av lånet ska amorteras. Övriga banker tillämpar rekommendationer.

Både SEB och SBAB kräver att man har sålt sin gamla bostad innan  man köper en ny. Ännu så länge har ingen av de övriga bankerna infört den här regeln.

Kalkylräntan varierar med över en procentenhet mellan bankerna. Lägst kalkylränta har SEB. I dagsläget ligger den på 7 procent. Kalkylräntan är den ränta banken kräver att du ska kunna betala när de beräknar bolånet. Det garanterar att du kan fortsätta att ha råd med ditt bolån om räntan stiger i framtiden.

Ju högre den är desto svårare är det så klart att få låna pengar.

Banken med högst kalkylränta är Swedbank med 8,3 procent. Det motsvarar bankens femårsränta plus tre procent.

Handelsbankens kalkylränta ligger just nu på 7,3 procent, SBAB:s på 7,5 procent och Nordeas på 8,25 procent.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.