Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/storagaren-backar-swedbanks-vd-trots-nya-uppgifter/

Ekonomi

Storägaren backar Swedbanks-vd trots nya uppgifter

Birgitte Bonnesen, vd Swedbank. Foto: Jonas Eriksson

Nya uppgifter i Swedbankhärvan pekar på att vd:n Birgitte Bonnesen och styrelsen kände till misstänkt penningtvätt redan i höstas. Ändå nekade Bonnesen till misstankarna i flera intervjuer. 

Trotts detta står flera storägare fast vid sina beslut att rösta för ansvarsfrihet på årsstämman i slutet av mars.

Rätta artikel

Nya avslöjanden från SVT och Dagens Industri pekar på att både vd Birgitte Bonnesen och Swedbanks styrelse nåtts av uppgifter om misstänkt penningtvätt redan förra året. Ändå har vd:n i flera intervjuer nekat till anklagelserna och hävdat att de inte haft den typen av kunder. 

– Nu har vi gått igenom allting och vi har avslutat den här genomgången, för det finns ingenting.

– Vi hittade ingenting, sade Birgitte Bonnesen i en intervju med DI efter att banken granskat transaktioner till Danske Bank mellan 2007 och 2015. 

Men uppgifterna som framkommit under fredagen gör gällande att Bonnesen och styrelsen, med ordförande Lars Idermark, visste om den misstänkta penningtvätten redan en månad innan intervjun. Enligt en hemlig intern rapport ska omkring 80 miljarder kronor ha slussats mellan Swedbank och Danske Bank de aktuella åren. 

De nya uppgifterna fick aktiekursen att falla och vid lunchtid var den ner med omkring en procent. Däremot påverkar de inte storägaren Folksams inställning. 

Carina Lundberg Markow, försäkringsjättens chef för ansvarsfullt ägande, har tidigare gått ut och sagt att de kommer rösta för ansvarsfrihet för vd:n på bolagsstämman den 28 mars. De nya uppgifterna menar hon inte är verifierbara och det kan Folksam inte agera utifrån.  

– Vi har inte tillgång till källan. Om vi hade fått det så skulle vi inte ta del av den det vore fel eftersom sådan information måste komma till hela marknaden. Vi kan bara agera på bekräftad information, säger Carina Lundberg Markow. 

– För närvarande står vi fast vid valberedningens beslut och revisorernas rekommendation. Tillkommer verifierbar information kommer vi att väga in det i vårt beslut. 

Kan er uppfattning om ansvarsfrihet ändras innan stämman? 

– Tillkommer det information från granskningsrapporten, andra publika rapporter från Swedbank eller från myndigheter. Då kommer vi naturligtvis väga in det i vårt beslut, säger Carina Lundberg Markow.

Den tredje största ägaren, efter Sparbanksgruppen och Folksam, är Alecta. De har ännu inte tagit ställning till frågan om ansvarsfrihet. 

I en kommentar på Alectas hemsida skriver deras ägaransvarige Ramsay Brufer att han förutsätter att den interna rapporten som SVT och DI refererar till ingår i Finansinspektionens (FI) granskning av Swedbank. 

Någonting som inspektionen senare bekräftade i ett pressmeddelande.

”Rapporten är ett av flera underlag som kommer att ingå i den gemensamma undersökning som FI genomför med de tre baltiska tillsynsmyndigheterna”, skriver FI.

Sparbanksgruppen, som är Swedbanks största ägare, tonar ner dagens avslöjande. I ett mejl till DN skriver deras företrädare Lennart Haglund att han inte kan bemöta uppgifterna om den interna rapporten, och att de inte utgör någon nyhet. 

”Banken har hänvisat till en rapport som granskat just transaktioner mellan 2007 - 2015. Swedbank har inte redogjort för innehållet men sagt att man agerat utifrån den”, skriver han.

Avslutningsvis meddelar han att de avvaktar ytterligare kommentarer tills den externa granskningen av penningtvättsanklagelserna presenterats. Den görs av rådgivningsbyrån Forensic Risk Alliance på uppdrag av Swedbank, och ska presenteras senast innan bolagsstämman den 28 mars.