Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Storägaren: Fastighetsaffärerna fick Wolf på fall

Foto: Claudio Bresciani / TT

Swedbanks koncernchef Michael Wolf har oväntat fått sparken. Storägare kopplar petning till de fastighetsaffärer som toppchefer i banken gjort vid sidan.

Lennart Anderberg, ordförande i Sparbanksgruppen som är storägare i Swedbank, ser ett samband mellan att bankens vd Michael Wolf får sparken och de kritiserade fastighetsaffärer som tre av bankens toppchefer tillåtits göra vid sidan av jobbet.

– Jag kopplar det som skett med Michael Wolf till det som kommunicerats runt fastighetsaffärerna. Det kan vara den utlösande faktorn, säger Lennart Anderberg.

Men inte bara Michael Wolf utan även bankens styrelseordförande Anders Sundström har godkänt de här affärerna, ändå sitter han kvar?

– Jag gör ändå den kopplingen, säger Lennart Anderberg.

En av cheferna som gjort fastighetsaffärer är finansdirektör Göran Bronner. En annan hög chef som Göran Bronner gjort affärerna med har tidigare fått sparken, men Michael Wolf sa då att fastighetsinvesteringarna inte låg bakom det.

På en telefonkonferens med journalister säger bankens styrelseordförande Anders Sundström att han det inte finns några planer på att sparka Bronner.

– Jag har stort förtroende för Göran, och jag räknar med att han ska vara kvar. Jag har pratat med honom om det.

Anders Sundström säger vidare att fastighetsaffärerna har en ”underordnad betydelse” för beslutet att låta Michael Wolf gå. Men han tillägger samtidigt:

– När det gäller de specifika frågorna finns det brister i det vd har gjort. Han hade kunnat stoppa affärerna om han velat.

Styrelsen hade kunskap om affärerna, men Sundström menar att det var en fråga för vd, inte styrelsen, att hantera.

– Vi gjorde ingen annan bedömning än vad han hade. Men det är han som är operativt ansvarig, säger Sundström.

Läs också: ”'Sundström söker en syndabock”

Anders Sundström berättar att det var en enig styrelse som fattade beslutet att ge Wolf sparken. Om sin egen ställning förklarar han att han kände att han har ägarnas förtroende och påminner om att han så sent som i torsdags av valberedningen föreslogs som fortsatt ordförande.

En annan person, som vill vara anonym, tror precis som Lennart Anderberg att beslutet att sparka Wolf handlar om fastighetsaffärerna.

Även Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, som är Swedbanks största ägare, menar att Michael Wolf petas på grund av de intressekonflikter som
fastighetsaffärerna har orsakat.

”De formella reglerna i banken för att hantera intressekonflikter har inte varit tillräckliga och som vd bär han ett stort ansvar”, skriver Carina Lundberg Markow i ett sms till DN.

Carina Lundberg Markow kommenterar även att avskedandet skett så hastigt.

”Det normala är att denna typ av förändringar görs under ordnade former.
Att det aviseras som en förändring om ett halvår”, skriver hon.

”Det är en plötslig förändring men Swedbank är i utmärkt skick med en
bevisat skicklig ledning så detta betyder inte så mycket på kort sikt. På
lång sikt är det dock viktigt att personturbulensen upphör. Det blir en
viktig men svår uppgift att rekrytera en ny ledare”, skriver hon också.

I ett skriftligt uttalande från bankens pressavdelning säger Wolf själv så här om beskedet:

– Jag blev överraskad över styrelsens beslut, men har samtidigt största respekt för att det är styrelsen som tillsätter och avsätter vd. Jag vill rikta ett genuint lycka till till banken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.