Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Storbanker anklagas för otillåtna affärer med Nordkorea

Deutsche Bank i Frankfurt, Tyskland.
Deutsche Bank i Frankfurt, Tyskland. Foto: Michael Probst/AP

Åklagare i USA tror att flera storbanker, bland andra Bank of America och Deutsche Bank, har hanterat motsvarande sex miljarder kronor i förbjudna transaktioner till Nordkorea sedan 2009, rapporterar Reuters.

Bankerna anklagas för att ha gjort affärer med brevlådeföretag med namn som Dandong Zhicheng Metallic Material Co, som skapas för att kringgå sanktioner mot Nordkorea. Flera nordkoreanska myndigheter, däribland militären, har enligt juridiska dokument som offentliggjordes under torsdagen, tjänat på affärerna. Det framgår det inte om bankerna anklagas för att medvetet ha brutit mot sanktionerna mot Nordkorea.

Dokumenten beskriver hur fem brevlådeföretag via de anklagade bankerna genomförde transaktioner ”som dolde pengarnas egentliga ursprung och destination”. Affärerna ”stämde väl överens med de generella mönster som präglar Nordkoreansk pengatvätt”, enligt flera källor.

Ingen av bankerna har velat kommentera anklagelserna till Reuters.

Läs merHändelserna bakom krisen mellan Nordkorea och Trump

Handlingarna offentliggjordes två dagar efter att Nordkorea testskjöt en ballistisk robot. Enligt Nordkorea var det den första lyckade skjutningen av en interkontinental robot.

FN har beslutat om sanktioner mot Nordkorea. Det är bland annat förbjudet att ”tillhandahålla tekniska och finansiella tjänster med anknytning till vapen”.

Läs mer: Torbjörn Petersson: Nordkorea vill stärka sin aktier

Fakta. De anklagade bankerna.
  • Bank of America
  • Bank of New York
  • Citigroup
  • Deutsche Bank
  • HSBC Holdings
  • JPMorgan
  • Standard Chartered
  • Wells Fargo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.