Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Storbanker satsar på blancolån

Allt fler tar lån utan säkerhet. Under förra året ökade blancolånen med 14 procent till 100 miljarder kronor. Nu ger sig storbankerna in i kampen om de lönsamma lånekunderna och konkurrerar med lägre räntor.

Tidigare har kreditinstitut som Citibank och GE Moneybank (tidigare Finax Telefonlån) helt dominerat marknaden för snabba lån utan säkerhet. Hos dem är det inte ovanligt med effektiva årsräntor på mellan 20 och 30 procent.

Nu när bankerna erbjuder blancolån kan konsumenter få en ränta på runt 6 procent. Räntan är avsevärt högre än den som erbjuds den som har en bostad som säkerhet, men mycket konkurrenskraftig för blancolån.

Detta gör att det nu skiljer tusenlappar mellan de dyraste och billigaste krediterna.

Konsumentverket har i många år varnat för de dyra lånen hos kreditinstituten.

- Den som tar dyra blancolån riskerar att hamna i en skuldfälla, säger Pontus Hamilton, jurist på Konsumentverket.

De dyraste lånen finns hos nischade kreditinstitut med direkt eller indirekt koppling till detaljhandeln. Och bland dem har postorderföretagen de i särklass högsta räntorna. Effektiva räntor på 34 procent är inte ovanliga.

- Denna typ av kreditgivare utnyttjar sina kundrelationer och lockar till snabba lån. Många jämför inte med andra kreditgivare och förstår inte hur stora ränteskillnaderna egentligen är, säger Pontus Hamilton.

Den ränta som storbanker erbjuder till konsumenter är kopplad till en referensränta, ofta Stibor eller reporäntan.

De nischade kreditinstituten fastställer räntan enbart på kommersiell grund. Någon koppling till en extern referensränta görs inte, vilket innebär att förändringar i det allmänna ränteläget inte slår igenom i prissättningen.

- Räntesättningen är fri. Därför är det endast konsumenterna som kan påverka kreditgivarnas metoder att fastställa den ränta som erbjuds. Vi avråder folk från att ta lån från postorderföretag. Det finns ingen anledning att ta ett onödigt dyrt lån, säger Pontus Hamilton.

De billigaste blancolånen är normalt medlemslån som medlemmar i facket kan få i Nordea eller Föreningssparbanken. Dessa lån har ingen uppläggningsavgift, inga aviavgifter och förhållandevis låg marknadsränta.

Storbankerna erbjuder också andra lån utan säkerhet till jämförelsevis låga räntor. Det gör även uppstickarbanker som exempelvis Skandiabanken och Ikanobanken

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.