Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/storbankernas-bolagsstammor-drabbas-av-regeringsbeslutet-om-moten/

EKONOMI

Storbankernas bolagsstämmor drabbas av regeringsbeslutet om möten

På Swedbanks bolagsstämma brukar det vara uppemot 1.000 besökare. I år blir det inget mingel.
På Swedbanks bolagsstämma brukar det vara uppemot 1.000 besökare. I år blir det inget mingel. Foto: Marcus Ericsson/TT

Bolagsstämmorna är en höjdpunkt för storbolagen, och lockar ofta hundratals aktieägare. Men i år blir det kortare tal, inget mingel och kaffe utan bulle på grund av det nya coronaviruset.

Några av bankerna kan påverkas av regeringens beslut om att max 500 personer får samlas till möte.

Dagens Nyheter har ringt runt till de storföretag som håller bolagsstämma under mars. Först ut är flygbolaget SAS, vars aktieägare samlas på torsdagseftermiddagen ute på huvudkontoret norr om Stockholm.

– Vi tänker hålla stämman som planerat, det är 80 anmälda. Det kommer att stå desinfektionsmedel framme, det finns gott om toaletter och det serveras bara en slät kopp kaffe, ingen bulle till den här gången, säger Freja Annamatz, presschef för SAS i Sverige.

Matjätten Axfood har årsstämma i nästa vecka, men den kommer att ske under ”enklast tänkbara form”, vilket innebär att det traditionella minglet med förtäring ryker.

Detsamma gäller hos SCA, som brukar ha ungefär 400 personer i publiken. Bolaget meddelar att man kommer att dra in på allt ”onödigt”. Det innebär att mat, mingel och utställningar gallras bort samtidigt som stolarna ska stå glest.

– Men det är ändå viktigt att hålla stämman så att aktieägarna kan utnyttja sin rätt att möta företaget och ställa frågor. Vi försöker hitta en bra balans mellan den principen och deltagarnas välbefinnande, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA.

Handelsbanken flyttar sin bolagsstämma i nästnästa vecka till en större lokal, i Älvsjömässan, Älvsjö. Här får man en snabbare inpassering och större spridning på deltagarna, och lokalen gör det också lättare med smittspårning om det skulle bli aktuellt.

– Målsättningen är en så effektiv stämma som möjligt, inga externa gäster bjuds in och det blir ingen förtäring efteråt, säger presschef Mats Olsson.

Ett maxantal på 500 personer för allmänna möten kan bli problem för SEB, som planerat för tre gånger så många i Konserthuset den 23 mars.

– Vi analyserar regeringens besked och ser vad det betyder för våra möjligheter att genomföra stämman, här har vi inget besked än. Sedan tidigare har vi bestämt att försöka hålla nere tiden, vi har tagit bort mingel och utställningar, det blir ingen förtäring alls, säger SEB:s kommunikationschef Frank Hojem.

På torsdagseftermiddagen bekräftade Swedbank att man flyttar bolagsstämman till Folkets Hus. Anledningen är att den nya lokalen ökar möjligheten för deltagare att hålla säkerhetsavstånd med anledning av smittorisken.

”För aktieägare som känner sig oroliga för smittspridning eller tillhör någon av riskgrupperna vill vi påminna om möjligheten att delta via ombud istället för att närvara personligen”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Electrolux säger att man inte kan ge besked än, och ber i stället att få återkomma så snart man vet mer.

Bland annat Stora Enso, ABB och SEB kommer att webbsända sina bolagsstämmor, vilket annars inte är brukligt. Det går dock inte att rösta virtuellt. Det borde vara en självklarhet enligt Carl Svernlöv, advokat på Baker McKenzie och adjungerad professor i bolagsrätt på Uppsala universitet:

– Det finns tekniska och juridiska lösningar för att införa så kallade hybridstämmor, där aktieägarna kan använda säker inloggning för att rösta utan att närvara fysiskt. Hittills har storbolagen inte varit intresserade av detta.

Läs också: Regeringen stoppar sammankomster med fler än 500 deltagare

Ämnen i artikeln

SEB
SCA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt