Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Storbolag mörkar chefsbonusar

Många av de största börsbolagen som till exempel Volvo, Nordea och Atlas Copco undanhåller bonusvillkoren för sina högsta chefer, rapporterar Dagens Industri.

I många fall är det omöjligt att få reda på vilken prestation som bonusarna baseras på.

– Det går inte att få reda på så mycket vare sig i förhand eller i efterhand om kriterierna. Företagen hänvisar till att det är företagshemligheter, säger Albin Rännar som specialiserat sig på incitamentsprogram på konsultbolaget Nordic Investor Services till DI.

Dilemmat ligger i bolagens rätt att skydda informationen mot konkurrenterna och aktieägarnas behov att veta vad de beslutar om.

Om trenden går mot mer och mer rörlig ersättning får aktieägarna efter hand allt mindre kontroll och inflytande skriver DI.

Generellt rapporterar bolagen ett bonustak men ingen specifik bonussumma. I Nordeas vd ska inte få mer än 35 procent av grundlönen i bonus. För verkstadsbolaget Atlas Copcos vd Ronnie Leten är det som mest 70 procent i rörlig ersättning och på Volvo landar samma summa på 75 procent av grundlönen i bonus.

Men bolagens aktieägare informeras sällan om exakt vad det är som bestämt årets bonus och kan inte själva beräkna om bonusen stämmer med de uppställda målen.

Klädföretaget H & M utgör ett transparent undantag från bolagens hemlighetsmakerier. Vd Karl Johan Perssons bonus uppgår till 0,3 procent av utdelningsökningen dock högst till 900.000 kronor efter skatt, skriver DI.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.