Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Storbritannien inför läskskatt

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Storbritannien kommer att införa en skatt på sockrad dryck och lägga pengarna på fysisk aktivitet och nyttig mat för barn.

Skatten var från början en del av en större plan för att minska barns övervikt, men enligt tidningen The Times är läskskatten en av få förslag som överlevt efter att premiärminister Theresa May insisterat på att den brittiska ekonomin måste prioriteras.

Enligt regeringen är nästan en tredjedel av brittiska barn mellan två och femton år överviktiga och hälsodepartementet menar att sockerstinna drycker är den största sockerkällan för barn.

Gavin Partington, chef på branschorganisationen British Soft Drinks Association, säger att skatten kommer att orsaka att tusentals förlorar jobbet och ändå misslyckas med att bekämpa fetma, rapporterar Reuters.

Beskattningen planeras träda kraft först 2018, så att läskproducenter får chansen att hinna ändra innehållet i sina produkter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.