Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Storbritannien önskar sig övergångsperiod efter Brexit

Theresa May talar i Florens.
Theresa May talar i Florens. Foto: Alessandro Tarantino/AP

PARIS. Storbritannien vill se en tvåårig övergångsperiod efter EU-utträdet 2019, då britterna får fortsatt tillgång till den inre marknaden. I gengäld ska landet kompensera Bryssel för mångmiljardbelopp som försvinner ur EU-budgeten. Det sade premiärminister Theresa May i Florens i Italien på fredagen.

– Storbritanniens utträde ur EU är oundvikligen en svår process. Det är i allas vårt intresse att våra förhandlingar går bra. Vi har världens ögon på oss. Men om vi kan tänka fritt och kreativt kring hur vi bygger vår nya relation, och lita på varandra, då tror jag att det går att vara optimistisk om vår gemensamma framtid, sade Theresa May sitt tal, som hölls i 1200-talsbasilikan Santa Maria Novella i den europeiska renässansens vagga, Florens.

Valet av plats var tänkt att betona det som Theresa May sagt vid flera tillfällen under det gångna året: att ”Storbritannien lämnar EU men inte Europa”.

Men frågan är om det fick avsedd effekt. Ingen ur EU-kommissionen var på plats, och utanför basilikan demonstrerade britter bosatta i Italien mot Brexit, med plakat som hävdade att Mays tal var ”en fars”.

I publiken satt i stort sett bara journalister och en del av Theresa Mays egna tjänstemän och ministrar. En av dem, utrikesminister Boris Johnson, har den gångna veckan mullrat om att Mays version av Brexit riskerar att bli för ”mjuk”.

Men från talarstolen sade May självsäkert att Storbritannien står sig starkt:

–Våra styrkor är många; ett rättsystem som är respekterat världen över, en öppenhet för utländska investeringar, entusiasm för innovation, lätthet att göra affärer, några av de bästa universitet och forskare som går att finna, en exceptionell nationell talang för kreativitet och en okuvlig anda.

May förklarade att Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars 2019, och att det innebär att landet formellt lämnar den inre marknaden och tullunionen. Hon vill varken se ett brittiskt EES-medlemskap eller ett klassiskt frihandelsavtal som det som EU slutit med Kanada – utan att det krävs ”större kreativitet” från båda parters sida.

Därefter gick hon över till den fjärde förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien, som inleds nu på måndag.

-Även om förhandlingarna hittills stundtals har varit hårda, så har vi gjort konkreta framsteg. Vi är till exempel överens om att vi kommer att skydda framstegen på ön Irland, och vi kommer inte acceptera någon fysisk infrastruktur på gränsen mellan Irland och Nordirland, sade May.

Hon riktade sig sedan direkt till EU-medborgare som bor i Storbritannien:

–Vi vill att ni stannar! Vi håller er högt! De garantier jag ger er kring era rättigheter är verkliga, sade May, som lovade att brittiska domstolar ska kunna "ta hänsyn" till utslag i EU-domstolen.

Exakt vad detta innebär för de omkring tre miljoner EU-medborgarna i Storbritannien är dock något oklart.

Överlag var antalet konkreta besked få. May sade dock att hon vill se en tvåårig övergångsperiod efter utträdet 2019, under vilken britter och brittiska företag får fortsatt tillgång till den inre marknaden.

I gengäld ska Storbritannien ”fullgöra sina åtaganden” vad gäller EU-budgeten.

Någon exakt summa gick inte May in på i sitt tal, men brittiska medier uppger att hon i privata samtal med EU-ledare lovat fortsatta inbetalningar till EU för ungefär 20 miljarder pund – drygt 215 miljarder svenska kronor.

EU-kommissionen anser dock att även andra kostnader i den sjuårsbudget som gäller för 2014-2020 ska ingå. Bland annat pensionspengar och andra långsiktiga åtaganden, som totalt sägs uppgå till någonstans mellan 60 och 100 miljarder euro (motsvarande mellan 570 och 950 miljarder svenska kronor).

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade så sent som i torsdags att denna ”nota” för EU-utträdet är helt avgörande för att det ska gå att komma vidare i förhandlingarna.

–Det enda som är nödvändigt är att alla uppfyller de åtaganden de har gjort gentemot varandra, sade Barnier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.