Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stormen-ciara-gav-negativt-elpris-for-forsta-gangen-nagonsin/

Ekonomi

Stormen Ciara gav negativt elpris för första gången någonsin

De hårda vindarna från stormen Ciara fick kraftverken i Sverige att producera så mycket el att elpriset blev negativt för första gången någonsin.
De hårda vindarna från stormen Ciara fick kraftverken i Sverige att producera så mycket el att elpriset blev negativt för första gången någonsin. Foto: Ingvar Andersson

Stormen Ciara fick vindkraftverken att snurra så mycket att Sverige för första gången någonsin fick ett negativt elpris.

Ingen kund lär få några pengar tillbaka, men stormen bör ändå märkas i fakturan för de med rörligt pris.

– Det lär bli en riktigt billig elräkning för februari månad, säger Björn Björnson, elexpert hos företaget Godel.

Elbolagens exakta slutpriser för kunder med rörligt pris kan skilja sig åt, men alla utgår från den nordiska elbörsen Nord Pools inköpspriser. Hittills i år har snittpriset legat på omkring 25–26 ören per kilowattimme, men mellan midnatt och klockan fyra på måndagsmorgonen var det minus 0,2 ören för alla områden i Sverige.

Enligt Björn Björnson har det varit gynnsamma förutsättningar för elproduktion hela vintern, med milt väder som minskar elanvändningen och mycket regn som fyllt på vattenkraftens magasin. När dessa förutsättningar kombinerades med hårda vindar från stormen Ciara kunde alltså minusgränsen i elpriset passeras för första gången någonsin.

– Vi har varit nära ett par gånger tidigare, och även då har det alltid blåst mycket. Vindkraften har inte samma möjligheter att styra sin produktion som exempelvis vattenkraften, och då måste man bli av med den el som produceras, säger Björn Björnson.

Eftersom det kan tillkomma avgifter och då alla kunder debiteras en klumpsumma varje månad är det sannolikt ingen som faktiskt kommer pengar av sin leverantör. Det skulle heller inte handla om några nämnvärda summor – beräknat på en villas standardförbrukning skulle timmarna av det negativa elpriset endast ge omkring 10–12 ören i plånboken.

Perioden av god elproduktion lär dock ändå ge en låg genomsnittskostnad för februari månad för alla kunder med rörligt pris.

Negativt elpris har inträffat i andra länder tidigare, bland annat i Danmark och Tyskland som har många vindkraftverk. Att Sverige passerat gränsen nu har mycket att göra med att vindkraften byggts ut markant även här under de senaste åren, menar Björn Björnson.

– Och ser man till alla nya vindkraftverk som planeras nu bör vår produktion ha fördubblats om tre år. Så jag skulle tro att negativt elpris kommer bli ett vanligare inslag i Sverige framöver.

Läs mer:

Tusentals vaknade utan el efter Ciaras framfart

En död sedan båt kapsejsat

Öresundsbron avstängd och flygavgångar inställda