Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Storseger för Kommunal och undersköterskorna

Foto: Jessica Gow/TT

Kommunal tog hem avtalsrörelsens enda storseger: 500 kronor extra, sammanlagt 1 020 kronor för var och en av drygt 130 000 undersköterskor. Det lyckades LO-förbundet till sist driva igenom i ett historiskt avtal med Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det här är en milstolpe i kampen mot värdediskrimineringen av kvinnor, sade Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström.

– Alla medlemmar får reallöneökningar, undersköterskorna får en rejäl extra löneökning. Deras värde för välfärden erkänns. Och avtalet innebär dessutom ett genombrott i vårt arbete för heltid som norm.

Därmed kan den sargade fackförbundsordföranden Annelie Nordström avgå vid kongressen om några veckor med en rejäl sista fjäder i hatten. Hade förbundets förhandlare misslyckats med att möta de högt ställda förväntningarna skulle däremot sannolikt medlemsflykten fortsatt. Sedan Aftonbladets avslöjanden i januari om vidlyftig representation och frikostiga tjänsteresor med oklara syften har förbundet under våren tappat drygt 8 000 medlemmar.

Det djärva utgångskravet var 1 060 kronor per undersköterska – 400 kronor extra utöver ”märket” för just undersköterskorna. 1 020 lyckades man få igenom, vilket var hela 500 extra för varje undersköterska. Det innebär att de drygt 130 000 undersköterskorna som arbetar i Sveriges kommuner och landsting får löneökningar på i snitt 4,3 procent. Alltså en bra bit över de 2,2 procent som industrin i sitt avtal satt som "märket", och som för Kommunals övriga medlemmar i år betyder 520 kronor.

Alla undersköterskor får dock inte exakt 1 020 kronor. Pengarna ska fördelas lokalt inom yrkesgruppen, 220 kronor av utrymmet ska i år användas i i en särskild karriärsatsning på var fjärde undersköterska. Avtalet innehåller över huvud taget inga individgarantier, men undersköterskornas extrapengar kan inte användas till brandmän, busschaufförer eller barnskötare.

– En del kommer alltså att fördelas till dem som har en spetskompetens, påpekade Sten Nordin, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, som påpekade att avtalet har en tydlig ”karriärprägel”, där utveckling och personliga bidrag till en bättre verksamhet ska prioriteras.

Avtalet är treårigt, och även år två och tre får undersköterskorna mer än övriga yrkesgrupper, som också då får nöja sig med "märket". 2017 blir extrasatsningen 180 kronor och 2018 150 kronor.

Mer attraktiva villkor gör det också lättare för oss att rekrytera till äldreomsorgen.

Dessutom ska Kommunal och SKL arbeta ihop för att öka andelen heltidsanställningar. Målsättningen ska vara att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm för nyanställningar, och att även redan anställda i högre utsträckning ska arbeta heltid.

Kommunal och SKL ska tillsammans göra årliga uppföljningar, och även genomföra aktiviteter för att stödja utvecklingen lokalt på arbetsplatserna, där parterna senast nästa år ska ta fram handlingsplaner. Planerna ska följas upp årligen fram till 2021.

Även företrädarna för Sveriges Kommuner och Landsting sade sig vara nöjda med avtalet.

– Långsiktigheten är ett stort plus för kommuner och landsting, konstaterade Heléne Fritzon, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Hon menade att just de bättre planeringsförutsättningarna går att räkna hem rent ekonomiskt för kommunerna, som 2018 och 2019 ser framför sig en betydligt bistrare ekonomi.

– Mer attraktiva villkor gör det också lättare för oss att rekrytera till äldreomsorg och annan välfärd, vilket alla tjänar på.

Kommunal betalade också genom vissa eftergifter vad gäller förenklingar i uppsägningstider och turordningsregler, där arbetsgivarna fick igenom ett krav på mindre turordningskretsar.

Dessutom tjänar SKL på att lägstlönerna bara räknas upp med 80 procent av de 520 kronorna.

Fakta.Nya avtalet

  • Fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har skrivit ett treårigt avtal, värt 2,2 procent under 2016.
  • Avtalet innehåller en särskild satsning för undersköterskor.
  • Undersköterskegruppen får i snitt 800 kronor i lönepåslag under det första avtalsåret. Utöver detta görs en särskild karriärsatsning där var fjärde undersköterska får ytterligare 880 kronor i snitt.

Källor: SKL, Kommunal

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.