Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Största boprisökningen på sex år

Foto: Anette Nantell

I fjol steg snittpriset på en bostadsrätt med 16 procent – den högsta ökningen sedan 2009 då marknaden återhämtade sig efter finanskrisen. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik

I genomsnitt steg priserna i Sverige på bostadsrätter med 16 procent och villor med 12 procent under 2015.

– Det är en remarkabel uppgång, framför allt för bostadsrätterna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Uppgången kommer dessutom efter flera år av hög prisökningstakt. Man får gå tillbaka till 2009 för att hitta kraftigare prisökningar. Det året steg bostadsrättspriserna med 20 procent. Men det var en återhämtning från finanskrisens år 2008 då priserna sjönk med 13 procent.

Som vanligt är det i Stockholms och Göteborg uppgången varit som störst. I Storstockholm och Storgöteborg steg priserna på bostadsrätterna med i snitt 18 procent och de centrala delarna i de båda städerna med 17 procent. Prisökningstakten i Malmö var något mer dämpad: 12 procent.

Även villapriserna steg kraftigt, med 17 procent i Stockholmsregionen, 14 i Göteborg och 12 procent i Stormalmö.

Kontrasterna mellan storstäderna och andra delar av landet är stora. Snittpriset för en bostadsrätt i Stockholms kommun var fyra miljoner kronor. I Fagersta låg priset på 200 000 kronor.

Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik noterar också stora prisskillnader inom en och samma region.

– En bostadsrätt i Skövde kostar 14 600 kronor per kvadratmeter i snitt, medan en bostadsrätt i Skara, knappt tre mil bort, kostar 3 300 kronor per kvadrat, säger han.

Under december månad var dock priserna oförändrade, utom i Storgöteborg där bostadsrättspriserna sjönk med en procent, jämfört med november, och i Stormalmö där villapriserna steg med lika mycket.

– Det är typiskt för säsongen, säger Per-Arne Sandegren.

– Det ska mattas av och den avmattningen ska pågå ett antal veckor efter december, lägger han till.

Det gör att han är mycket försiktig med att spå utvecklingen för 2016. En första vink kommer först i februari. Sandegren konstaterar dock att de grundläggande faktorerna bakom prisuppgången– lågt byggande, hög efterfrågan, låga räntor och inflyttning till storstäderna– är oförändrade.

– Vi har en bostadssituation som är långt ifrån löst, säger Sandergren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.