Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/storstadsbor-jagar-boende-pa-mindre-orter/

Ekonomi

Storstadsbor jagar boende på mindre orter

Pandemin har fått fler att vilja ha större boyta och mer grönska. För de som bor i storstäder är det en dröm som kräver stort kapital. Om distansarbetet blir bestående kan det öka incitamentet att flytta till en mindre ort med lägre priser.
Pandemin har fått fler att vilja ha större boyta och mer grönska. För de som bor i storstäder är det en dröm som kräver stort kapital. Om distansarbetet blir bestående kan det öka incitamentet att flytta till en mindre ort med lägre priser. Foto: Hasse Holmberg/TT

Pandemin har förändrat bostadsmarknaden, och högt upp på köparnas önskelista står mer bostadsyta och grönområden. Mäklare på mindre orter märker en påtagligt ökad efterfrågan från storstadsbor.

– Det har märkts extremt mycket, säger Elisabet Jacobsen, som driver Svensk fastighetsförmedling i Strängnäs och Mariefred.

Pandemin har påverkat bostadsköparnas krav. När fler jobbar hemifrån har efterfrågan på större boyta ökat, liksom önskan om en uteplats eller trädgård. Samtidigt är priset på villor högt i storstäderna, vilket väckt frågan om pandemin kan vara starten på en ny grön våg där fler flyttar från storstäderna.

På bostadssajten Hemnet har man kunnat se att sökningarna utanför det egna länet ökar, men det är svårare att slå fast vad det beror på.

– Om det är ett tecken på en ny grön våg eller om det hänger ihop med att man blivit mer intresserad av fritidshus generellt kan jag inte riktigt svara på, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

När DN ringer runt till fastighetsmäklare i landet framträder ett tydligt mönster. Det är främst mindre städer i närheten av Stockholm, Malmö och Göteborg som märker av storstadsbornas villalängtan.

På västkusten har Falkenberg lockat såväl Kungsbackabor som Göteborgare i betydligt större utsträckning än tidigare. Det menar Anette Gudmundsson, fastighetsmäklare på Bjurfors i Halmstad, och uppger att en fjärdedel av de som går på visning kommer från något av områdena.

– Så mycket har det inte varit innan, säger hon.

Trenden märks både på nyproducerade bostadsrätter, större villor på landet och i centrala Falkenberg där smidig pendling lockar. Men prisökningen har varit störst för villor som legat några mil utanför Falkenberg.

– Där har priserna ökat väldigt snabbt nu, säger Anette Gudmundsson.

Elisabet Jacobsen, fastighetsmäklare som driver Svensk Fastighetsförmedling i Strängnäs och Mariefred.
Elisabet Jacobsen, fastighetsmäklare som driver Svensk Fastighetsförmedling i Strängnäs och Mariefred. Foto: Svensk Fastighetsförmedling

På ungefär samma pendlingsavstånd ligger Strängnäs och Mariefred i förhållande till Stockholm. Även där märks en påtaglig inflyttning från storstaden, tycker Elisabet Jacobsen, som driver Svensk fastighetsförmedling på orterna.

– Vi har ju redan många pendlare i Strängnäs och Mariefred, men nu har 90 procent av visningsbesökarna varit från Stockholm och så mycket har det inte varit tidigare, säger hon.

Flera större objekt med prislappar uppåt 10 miljoner har nu sålts efter att de legat ute till försäljning en längre tid. Spekulanterna uppger för Elisabet Jacobsen att de söker mer livskvalitet, där de kan bo större och har råd att köpa ett arbetsrum.

– De söker framför allt villor med bra pendlarlägen. Många säger att de ser en framtid där de inte är på arbetet fem gånger i veckan, menar Elisabet Jacobsen.

Men Karlstad, dit paret Behroz Yazdi och Johanna Möller flyttar efter årsskiftet, ligger möjligen för långt bort från både Stockholm och Göteborg för att trenden ska vara lika tydlig där.

– Karlstad har alltid haft den typen av inflyttning och det har vi nu också, men jag kan inte påstå att vi sett någon dramatisk ökning, säger Thobias Green, kontorschef på Fastighetsbyrån Karlstad, men menar att det kan bero på att utbudet av den sortens objekt som storstadsborna letar efter är litet.

Trots att trenden ser olika ut i olika delar av landet är det tydligt att fler söker mer boende för pengarna, enligt Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Att pandemin tar slut sätter inte nödvändigtvis stopp för distansjobbandet. Det behöver inte betyda att människor kommer flytta ut på landet, men åtminstone att det blir mer attraktivt att bo stort längre bort från stadskärnorna.

– Ett pendelavstånd som hade varit orimligt om man ska vara på kontoret fem dagar i veckan kanske fungerar utmärkt om man bara behöver åka dit två dagar i veckan, säger Marcus Svanberg.

– Det blir spännande att se hur stor den här trenden blir.

Läs mer: Experterna om bostadsmarknaden 2021

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt