Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stort gap mellan sjukaste och friskaste kommunen

Män i Danderyd var i snitt sjukskrivna 3,5 dagar förra året. För kvinnor i jämtländska Ragunda var motsvarande siffra 24,5 dagar. När Försäkringskassan nu försöker minska gapet mellan sjukast och friskast skärps tonen mot kommunerna som arbetsgivare.

I jakten på en mindre sjukskriven befolkning ska Försäkringskassan satsa mer på att analysera de regionala skillnader som finns. Arbetslöshet och arbetsmarknad ska granskas, likaså invånarnas ålderssammansättning och de vanligaste orsakerna till sjukskrivning.

– Vissa yrken är kanske överrepresenterade, vi vet ju att de som arbetar kommunalt med kontaktyrken oftare är sjukskrivna än andra grupper. Det här är kvinnodominerade yrken, dessutom tar kvinnor generellt sett ett större ansvar för hem och barn, vilket också bidrar till högre sjukfrånvaro, säger Lars-Åke Brattlund, Försäkringskassans försäkringsdirektör för sjukförsäkringen.

Försäkringskassan ska kontakta kommuner med höga sjuktal.

– Kommuner är stora arbetsgivare som behöver agera mer om anställda har hög sjukfrånvaro. Ska vi få ned sjuktalen måste alla spelare ta sitt ansvar. Vi måste också ha samtal med andra stora arbetsgivare. Det här är en jätteutmaning och vi på Försäkringskassan klarar den inte själva, säger Lars-Åke Brattlund.

Den kommun som hade högst sjukpenningtal under 2015 var Ragunda. Där är kommunen den största arbetsgivaren och Tommy Hansson på personalkontoret är inte förvånad över att Ragunda toppar listan:

– Vi ser ju själva att sjuktalen är ett problem. Drygt 9 procent av den totala arbetstiden som våra anställda hade förra året gick bort i sjukfrånvaro.

Tommy Hansson ser flera möjliga förklaringar. Ragunda är, liksom många andra kommuner, ekonomiskt pressad vilket påverkar de anställdas arbetssituation. Inom omsorgen blir det därför stressigt för personalen.

– Sedan är det bristen på valmöjligheter för den som önskar byta arbete. Om man egentligen vill byta, men orten inte har sådana möjligheter kan det leda till att man mår psykiskt dåligt.

Foto:

Regeringen har sagt att målet för det nationella sjukpenningtalet år 2020 är maximalt 9. Fler dagar än så ska svenskar, i genomsnitt, inte få sjukpenning det året. I december 2015 var siffran 10,5 dagar.

Östergötland klarar redan gränskravet på nio dagar och Stockholms län är inte så långt ifrån. Värst är det i Jämtlands och Västernorrlands län.

Enligt Försäkringskassan finns det numer inga regionala skillnader i myndighetens handläggning som kan förklara det varierande sjukpenningtalet. Det håller inte socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) helt med om:

– Vi behöver ett mer samstämmigt användande av beslutsstödets rekommenderade sjukskrivningstider, det gäller för både läkare och Försäkringskassan.

Annika Strandhäll vill även att Försäkringskassan stärker sin prövning av sjukskrivningar vid bestämda tidpunkter. Det behövs generellt, men också för att minska spannet mellan olika områdens sjuktal.

För att nå niomålet om fyra år är det framför allt kvinnors sjukfrånvaro som Försäkringskassan måste brottas med. Delar man upp sjukpenningtalet på kön är det en överväldigande majoritet av kommunerna som kvalar in när det gäller männen. För kvinnorna är det bara två kommuner i hela landet som klarar gränsen: Hylte och Danderyd.

Foto: Anette NantellAnnika Strandhäll. Foto: Anette Nantell

– Liksom andra kommuner har vi en hög arbetsbelastning, men våra anställda har möjlighet att påverka sitt arbete. Saknar man den möjligheten blir man lättare sjuk av hög belastning, säger Thomas Löwenäng, personalchef i Hylte kommun, som är ortens största arbetsgivare.

Mycket av kommunens hälsoarbete fokuserar på den mest utsatta gruppen, de med kontaktyrken, det vill säga inom vård, skola och omsorg där man arbetar med människor.

– Vi måste ständigt arbeta aktivt med den stress och belastning som finns där. Om vi kan fortsätta att få ned våra sjuktal är osäkert med tanke på flyktingmottagningen och den ökade belastning som den innebär för personalen, säger Thomas Löwenäng.

På gymmet i Danderyds centrum står Therese Ekström och tränar med 13-årige sonen Robin. Therese Ekström arbetar som projektör inom fjärrvärme. Många är välutbildade i kommunen, vilket hon tror kan vara en delförklaring till kommuninvånarnas låga sjuktal. Samtidigt understryker hon att hög utbildning inte är en garanti för att slippa sjukfrånvaro. Hon har haft flera kollegor som har gått in i väggen.

– Det känns lite svårt att prata om varför det är så få sjukskrivna i kommunen. Det är lite känsligt att säga, men det handlar nog i botten om pengar, att här finns andra förutsättningar att ta hand om sig själv.

Fakta. Sjukpenningtalet
  • I slutet av 2010 var sjukpenningtalet som lägst 6,0. (2003 var det 18 dagar).
  • Nu ligger det på 10,5. Regeringen har sagt att talet ska vara högst 9,0 i slutet av 2020.
  • Enligt Försäkringskassans prognos blir det 13,0 med nuvarande utveckling.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.