Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stort-stadforetag-i-goteborg-forsatt-i-konkurs-efter-krav-om-obetalda-skatter/

EKONOMI

Stort städföretag i Göteborg försatt i konkurs efter krav om obetalda skatter

Företaget Alberts Städservice i Göteborg har försatts i konkurs.
Foto: Janerik Henriksson / TT

Ägaren till ett av landets större städföretag, Alberts Städservice i Göteborg, har begärt att företaget försätts i konkurs.

Begäran följer på krav från Skatteverket på 32 miljoner i obetalda skatter – pengar som snabbt skulle fram men där företaget ansökt om anstånd.

Alberts Städservice med verksamhet i Göteborg och Stockholm uppger självt att de utför drygt 6000 städuppdrag i månaden och har närmare 200 anställda.

Efter att åklagare åtalat en av företagets underleverantörer för människoexploatering och brott mot utlänningslagen – kvinnor ska ha hyrts in via firmor i Polen och städat i Sverige till en mycket låg timlön – stämde bolagen varandra.

Samtidigt gjorde Skatteverket en revision av Alberts städservice, och ansåg att företaget skulle betala 32 miljoner kronor för uteblivna arbetsgivaravgifter och skatteavdrag under 2019 och 2020 samt för skattetillägg.

Efter att Skatteverket och Alberts städservice i förvaltningsrätten tvistat om beslutet, har nu alltså ägaren av Alberts Städservice ansökt hos Göteborgs tingsrätt om att bolaget ska försättas i konkurs med anledning av obestånd.

Tingsrätten fattade beslutet om konkursen i fredags och har utsett advokat Christian Andersch till konkursförvaltare.

Bolagets ägare Victor Albertsson säger till DN att företaget som funnits i ett tiotal år ”varit väl fungerande med en god ekonomi”.

– Den enda anledning till att vi måste begära oss i konkurs är att vi fått ett gigantiskt skattebeslut emot oss. Vi anser att skattebeslutet är felaktigt och har överklagat, men eftersom skatteverket begärt en så pass stor säkerhet för det anstånd vi ansökt om klarade vi det inte längre.