Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stort-sug-efter-alkolask-i-somras/

Ekonomi

Stort sug efter alkoläsk i somras

Foto: Magnus Hallgren

Alkoläsk och ekologiska viner lockade svenskarna i somras.

Systembolaget redovisar en tydlig försäljningsökning när det gäller kategorin blanddrycker under tredje kvartalet.

TT Text

Sommarens försäljningssiffror visar på 13,9 procents uppgång för blanddrycker som allt som oftast brukar få namnet alkoläsk i Sverige. Totalt såldes 2.750 liter under tredje kvartalet.

– Det är en ökning från små volymer och om några enstaka märken blir populära ökar efterfrågan och försäljningen, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till TT.

Under en sommar som vädermässigt inte alls var lika varm och torr som 2018 skedde en liten minskning när det gäller ölförsäljningen, minus 0,3 procent medan spritförsäljningen ökade med 6,3 procent.

På vinfronten fortsätter trenden där ekologiskt produkter tar allt mer marknadsandelar.

– Rent generellt ser vi hur det vänder uppåt och man ökar inom samtliga varugrupper. Nu är var femte vinflaska som säljs ekologisk, säger Lennart Agén.

När det gäller nationaliteter och röda viner är det klassiska länder som Italien, Frankrike och Spanien som återfinns i toppen. Utifrån ackumulerade försäljningssiffror syns dock en tydlig trend, Italien och Spanien tappar medan Frankrike stiger åtta procent.

– Viner från Frankrike har fått en renässans, säger Lennart Agén.

Bland uppstickarna finns Bulgarien med en uppgång på drygt 146 procent.

Läs mer: Hemleverans blir permanent tjänst

Ämnen i artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt