Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stort sug efter protein

Foto: Arla Foods Ingredients

Marknaden skriker efter vassle. Mejeriföretagen tjänar stora pengar på råvaran som tidigare var en avfallsprodukt.

– Det här beror på ett ökat intresse för hälsa, nutrition och viktkontroll, säger Henrik Andersen, vd för Arla Foods Ingredients.

De senaste åren har marknaden för vassle expanderat kraftigt. Mycket beror på att det har kommit en rad nya användningsområden för det proteinrika pulvret inom segmenten träning och hälsa.

En av vinnarna är Arla Foods Ingredients. Bolagets vd Henrik Andersen menar att den stora efterfrågan beror på ett ökat intresse för viktkontroll, hälsa, nutrition. Vassle anses nämligen gynna muskeluppbyggnad och ge en stabil mättnadskänsla.

– Den här trenden har ökat kraftigt i USA de senaste tio åren. Vi har väntat på att den ska sprida sig till Europa, vilket den också har gjort de senaste fem–sju åren, säger han.

Cirka 70 procent av mjölkjätten Arlas dotterbolag Arla Foods Ingredients intäkter kommer från vassletillverkning. Förra året steg omsättningen med 8 procent.

Råvaran kommer från Arlas osttillverkning i Sverige, Danmark och Storbritannien. Dessutom samarbetar bolaget med osttillverkare i Tyskland, Frankrike, Argentina och Norge – trots det är behovet inte fyllt.

– Marknaden växer snabbt och vi försöker hitta fler samarbetspartners internationellt. Vi har möjlighet att sälja mer än vad vi i dag kan producera, säger Henrik Andersen.

Bolaget har nyligen expanderat sin vasslebearbetningsanläggning i Danmark och håller på att bygga en ny fabrik i danska Videbæk, som ska vara i gång 2016. Då räknar man med att kunna tredubbla sin produktion.

Nästa år planerar bolaget att lansera en rad nya produkter, bland annat vassle som har bearbetats med ett enzym som gör proteinerna mer lättsmälta för barn som har svårt att tåla vanlig barnmatsersättning.

Enligt Livsmedelsföretagens senaste hälsorapport anser producenterna att hälsosam mat är den hetaste konsumenttrenden. De senaste åren har efterfrågan på hälsosamma produkter fullkomligt exploderat. Och där har just vassle en viktig roll att spela, menar branschorganisationens vd Marie Söderqvist.

– Det här är precis vad hälsosamma konsumenter efterfrågar. Protein bygger muskler och många försöker dra ned på kolhydrater genom att dra upp på proteinet. Protein anses dessutom vara positivt i princip i alla dieter, säger hon.

Maja Nordström, enhetschef för mjölkkvalitet och nutrition på LRF Mjölk, säger att en stor del av det ökade intresset för vassle kan härledas till rådande träningstrend.

– Man har insett att mjölkproteiner är effektiva som återhämtning efter träning och för att bygga muskler.

Fakta.Vassle

Vassle är en biprodukt vid osttillverkning som innehåller både protein och laktos.

Tidigare var vassle en avfallsprodukt, som i viss utsträckning användes som djurmat eller gödningsmedel.

Traditionellt sett har vassle även använts som ingrediens i mejeriprodukter som glass och messmör.

I dag har vasslemarknaden expanderat till att omfatta även sportnutrition, klinisk nutrition samt ersättning för ägg i bakning.

Källa: Arla Foods Ingredients

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.