Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 23:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stortfall-for-bitcoin-efter-orolig-vecka-skakigt-for-andra-kryptovalutor/

EKONOMI

Störtfall för bitcoin efter orolig vecka – skakigt för andra kryptovalutor

Foto: Charles Krupa/AFP

Priset på bitcoin och andra kryptovalutor har störtdykt under veckan. En bitcoin såldes under torsdagsmorgonen för under 26 000 dollar, den lägsta nivån sedan december 2020.

Under torsdagsmorgonen svensk tid hade priset på bitcoin fallit med över 13 procent på 24 timmar. Priset på andra kryptovalutor, som ethereum, XRP och solana har fallit i en ännu högre grad. På 24 timmar hade priset på etheruem fallit med över 22 procent och i solanas fall var siffran ännu högre, minus 37 procent.  Sett över en längre period är dock bitcoinpriset fortfarande högt i relation till vad kryptovalutan sålts historiskt.

Bitcoins försäljningspris har gått ned steg för steg sedan toppen i november 2021. Men störtdyket nedåt började under onsdagen efter att terrausd, en så kallad stablecoin vars värde alltid ska motsvarande en dollar, plötsligt tappade kraftigt i värde.

Under en period under onsdagen såldes terrausd för ett pris så lågt som 23 cent. Den siffran har i dag gått upp till 57 cent, men är fortfarande betydligt läge än den dollar kryptovalutan ska motsvara. Även priset på tether, den största så kallade stablecoinen, har fallit under torsdagen till 0,95 dollar, någonting som aldrig har hänt tidigare.

Under onsdagen beskrev Bloomberg det som att en ”kryptovinter” nu är här. Det är i så fall den tredje gången sedan bitcoin uppfanns 2009 som kryptovalutans pris störtdykt. Mellan 2014 och 2015 föll priset på bitcoin med 84 procent. Ett ungefär lika stort fall skedde under 2018.

New York Times gör analysen att bitcoin, som ofta lyfts fram som ett sätt att skydda sig mot inflation, i en allt högre grad börjat sammanfalla med aktiemarknaden i stort. Inte minst har priset på bitcoin sammanfallit med det tech-tunga indexet Nasdaq, som fallit med 28 procent under det senaste halvåret.

Prisfallet kommer också efter att Wall Street Journal tidigare i maj rapporterade att försäljningen av så kallade NFT:er, ägarbevis för framför allt digital konst och samlarobjekt, bromsat in med över 90 procent sedan kulmen under hösten 2021.

Även aktien för Handelsplattformen Coinbase, som används för att handla med kryptovalutor, har fallit kraftigt under veckan. Den säljs i dag för drygt 53 dollar, jämfört med över 100 dollar i början av veckan.

Läs mer:

Kraftig inbromsning på NFT-marknaden

Ämnen i artikeln

Bitcoin
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt