Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Storvarsel inom Ikeaföretag

Ikeaföretaget Swedwood i Tibro med 221 anställda packar ihop. På tisdagen varslades samtliga anställda om uppsägning. Vid Swedwoods verksamhet i Älmhult varslades 70 av de 324 anställda.

Fabriken i Tibro läggs ned eller säljs. Anledningen är vikande efterfrågan på fanérmöbler.

– Vi får avveckla eller sälja om vi hittar en köpare. Det är ett tufft beslut. Men vi har gjort en grundlig analys av läget, säger Lennart Brandel, vd för Swedwood i Tibro.

I Tibro tillverkas uteslutande fanérmöbler och enda kunden är Ikea. Att finna ny köpare till möblerna är inte möjligt.

– Swedwoods fabrik får bara leverera till Ikea, säger Brandel.

Är det det som är problemet?

– Nej, någon större kund än Ikea är svår att hitta. Huvudproblemet är att efterfrågan på den typen av möbler vi tillverkar här har minskat. Totalefterfrågan på just fanérmöbler, som är lite dyrare, har gått ned i flera år nu.

Tibrofabriken levererade främst till Ikea i Sverige men även lite i Norden.

Fabriken i Älmhult, där man tillverkar köksluckor, bantas med 70 medarbetare. I Hultsfred finns en tredje Swedwood-fabrik men den berörs inte. Den har drygt 160 anställda och där görs garderober.

Swedwood är en del av Ikea Industry Group och har 16 400 anställda i tio länder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.