Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Strandhäll: Förändringarna helt nödvändiga

01:26. Hör socialminister Annika Strandhäll (S) om förändringarna i pensionssystemet.

Moderaterna gläds åt att förtroendet för premiepensionssystemet ska återupprättas. Miljöpartisterna är stolta över att pengarna ska förvaltas med mer gröna investeringar. Alla lyfter fram betydelsen av enigheten över blockgränsen.

– De här förändringarna är helt nödvändiga för långsiktiga och trygga pensioner, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

På torsdagen presenterades uppgörelsen mellan de sex partierna som ingår i den så kallade pensionsgruppen: S, MP, M, L, C och KD. Höjda pensionsåldrar, mer till de fattigaste pensionärerna och ett system som är finansiellt stabilt över tid är några viktiga punkter.

Socialminister Annika Strandhäll (S) är gruppens ordförande. 

– De här förändringarna är helt nödvändiga för långsiktiga och trygga pensioner. I dag gröps pensionerna ut varje år med ungefär 0,6 procent. Vi har en situation där allt fler av de riktigt dåligt ekonomiskt rustade pensionärerna får det sämre.

Socialministern betonar att övergången till högre pensionsåldrar inte kommer att ske över en natt. Pension kan enligt överenskommelsen tas ut från 64 års ålder, mot 61 i dag, och man får rätt att arbeta till 69, mot 67 i dag. 

– Vi kommer att under en tioårsperiod med stor varsamhet justera åldrarna för att få ta ut den allmänna pensionen. Det är ingen som kommer att tvingas att arbeta varken till 67, 69 eller 75. Vi kommer fortsatt att ha en flexibel pensionsålder, säger Annika Strandhäll.

Moderaten Lars-Arne Staxäng är särskilt nöjd med att premiepensionssystemet räddas kvar, trots skandaler med ohederliga förvaltare och krav på att det skulle skrotas från vänstersidan. Han hoppas och tror att de nya reglerna ska återupprätta förtroendet för fondvalet.

– Det hoppas jag verkligen. Jag var upprörd när det här uppdagades och nu täpper vi till de här hålen. Jag är en försvarare av premiepensionssystemet men det ska vara ett system som är rent från kriminella aktörer, säger Lars-Arne Staxäng.

Det allra viktigaste enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är att en bred majoritet i riksdagen nu står bakom en modernisering av pensionssystemet. Som miljöpartist lyfter han fram att det nu blir större fokus på att pensionspengarna ska investeras i verksamheter som inte bidrar till miljöförstöring och utsläpp av växthusgaser.

– När det gäller premiepensionssystemet så sätter vi som ett grundkrav att för att fondbolag ska kunna komma in på den marknaden så måste man ha ett genomgripande hållbarhetsarbete i sin förvaltning. Vi gör också en översyn av AP-fonderna och där kommer vi att ställa krav på att man arbetar mer med finansieringen så att vi når de hållbarhetsmål som Sverige har gjort överenskommelser om i Agenda 2030 och Paris-avtalet.

– Jag skulle säga att vi nu blir det land som har det mest hållbara pensionssystemet i världen, säger Per Bolund.

Annika Strandhäll (S) och Per Bolund (MP) vid torsdagens pressträff.
Annika Strandhäll (S) och Per Bolund (MP) vid torsdagens pressträff. Foto: Claudio Bresciani/TT

Viktigast enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L), är att den som vill kommer att få fortsätta jobba ända till 69 års ålder.

– Det är viktigt att vi ger människor möjlighet att arbeta vidare men det kommer att krävas en rad åtgärder kring arbetsmiljö och ett mer modernt arbetsliv för att ge förutsättningar för det.

Hur stor höjning av garantipensionen det blir är ännu inte klart men Solveig Zander (C) är övertygad om att det blir en märkbar skillnad. Moderaten Lars-Arne Staxäng talar om ”flera hundralappar i månaden”. En utredning ska precisera beloppen i februari.

– Det absolut viktigaste är att vi äntligen har fått igenom att höja garantipensionen, att höja grundpensionen för dem som har det lägst. Kvinnor är det som har varit viktigt för mig, det är framför allt de som haft låga löner eller inga löner, säger Solveig Zander.

– Det kommer definitivt att bli en reell höjning av garantipensionerna.

Även Jakob Forssmed, kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, ser höjningen av garantipensionerna som det mest positiva.

– Äntligen får vi en överenskommelse om förbättrat grundskydd för de ekonomiskt mest utsatta, inte minst äldre kvinnor. Det är mycket glädjande. Vår ambition är att förbättringarna ska kunna komma på plats 2019, säger Jakob Forssmed.

Läs även: De ekonomiska effekterna beror på hur människor reagerar på förändringarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.