Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Strandhäll: Vi tror inte på den modell som Reepalu föreslår

Other: Jonas Lindkvist

Annika Strandhäll (S) menar att det inte ska bli något vinsttak inom vården. 

– Vi tror inte på den modell som Ilmar Reepalu föreslår, säger hon till Dagens industri

DN Debatt beskrev civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V), sammankallande i Vänsterpartiets förhandlingsdelegation, hur det ska göras en utredning för att ”föreslå hur vi säkrar att skatte­medel används rätt inom vården”. Men detta innebär inte att det blir något vinsttak inom vården, enligt Annika Strandhäll (S). 

Annika Strandhäll, socialminister med ansvar för sjukvård, folkhälsa och idrott, berättar att regeringen inte kommer att följa det råd som Malmös före detta kommunalråd Ilmar Reepalu (S) föreslog i sin utredning. I en intervju med Dagens industri menar hon att regeringen inte tror på modellen.

– Vi tror ju inte att den modell som Ilmar Reepalu föreslår med ett vinsttak är det vi vill se inom sjukvården, säger hon till tidningen.

Till TT säger Annika Strandhäll vidare angående möjligheten till vinsttak inom hälso- och sjukvården: 

– Vi ser inte att den modell som Reepalu föreslår, med vinsttak på det sättet, kommer att fungera för hälso- och sjukvården, svarar hon.

På en fråga om huruvida det finns någon modell av vinsttak hon kan tänka sig svarar hon: 

– Det är svårt att tala om i dag, om det ska handla om en modell för vinsttak eller inte. För mig är det viktigt att säkerställa att de resurser som till hälso- och sjukvården går till rätt saker.

Den 3 september rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen och Vänsterpartiet tillsammans hade kommit överens om hur ett vinsttak för privata bolag i omsorg och skola ska se ut. Den överenskommelsen baserades på Ilmar Reepalus betänkande ”Ordning och reda i välfärden" och innebar bland annat att vinsterna skulle begränsas till 7 procent av det operativa kapitalet, plus statslåneräntan. Vinstbegränsningen skulle då gälla verksamhet som drivs enligt skollagen, socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till funktionsnedsatta. Men den skulle inte gälla verksamhet som omfattas av hälso- och sjukvårdslagen. 

Oppositionen reagerade då negativt på uppgifterna. 

– Det är chockerande att regeringen nu går vidare med ett förslag som har sågats av remissinstanserna. I praktiken innebär detta ett vinstförbud för de företag som finns inom skola och omsorg, sade Liberalernas Jan Björklund till DN.

Annika Strandhäll menar enligt Di att Ilmar Reepalus namn bidrog till att ”fördjupa skyttegravarna” och att den kommande utredningen kommer att göras av en person som ”har respekt i båda läger”. Och hon betonar att ett framtida förslag inte ska leda till att privata företag försvinner som aktörer. 

– Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården. Däremot är det viktigt att resurserna nyttjas för det som de är avsedda för, säger hon till tidningen. 

När det gäller skolan kommer riksdagen dock att få ta ställning till ett vinsttak av den typ som Ilmar Reepalu föreslog i sitt betänkande, menar Annika Strandhäll, som också berättar att den propositionen kommer att lämnas i mars, i enlighet med det inlägg på DN Debatt som Ardalan Shekarabi och Ali Esbati tillsammans stod bakom.

– När det gäller skolan har vi i Sverige i dag en helt unik modell där vi exempelvis har aktiebolag i skolan. Vi ser att segregationen har ökat kraftigt och att vi haft försämringar i resultatet, säger hon till Di.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.