Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sträng Borg håller hårt på balansen

Den ekonomiska osäkerheten har på ett par månader tvingat regeringen till en halvering av reformutrymmet. Finansministern har inga planer på att äventyra balansen i statens finanser. I stället vill Anders Borg ”bygga skyddsvallar”, sade han när han presenterade årets höstbudget.
 

Det tycks pågå en kamp mellan Socialdemokraterna och regeringen om rätten till ordet ”ansvar”. S-ledaren Juholt har pepprat sina tal med ordet, och vid riksdagens öppnande i förra veckan räknade någon ut att statsministern använde ordet 26 gånger. Finansminister Anders Borg kallar 2012 års höstbudget ”Tid för ansvar”.

Titeln präglade Borgs framställning under tisdagsmorgonens presskonferens. Han poängterade att det ekonomiska läget är extremt osäkert och att det därför är viktigt att ”bygga skyddsvallar”.

Tillväxten 2012 revideras ner med hela 2,5 procentenheter, och arbetslösheten bedöms av regeringen nu öka något nästa år, i stället för att fortsätta att falla, som man trodde så sent som i somras.

– När vi sågs i Almedalen, sade Borg till de församlade journalisterna, trodde jag fortfarande på ett reformutrymme på 30 miljarder kronor. När jag kom tillbaka efter sommaren var pengarna borta.

Anders Borg förklarade att regeringen inte bara tvingats skära ner storleken på reformerna utan också kraftigt förskjuta inriktningen på dem. Av de 15 miljarderna till olika åtgärder är hälften infrastruktur- och arbetsmarknadspolitik, dvs saker som ska motverka att den ekonomiska osäkerheten i omvärlden slår igenom.

– Budgeten präglas av att det är tid för ansvarstagande. Vi står inför den mest riskfyllda ekonomiska situation Europa upplevt. Det gäller att vi håller oss utanför det, sade Borg.

Han markerade regeringens motstånd mot att genomföra mycket kraftiga stimulansåtgärder, som många av hans politiska motståndare efterfrågar. De som underbalanserar budgeten ”har en mycket tung bevisbörda” när de hävdar att de åtgärder man betalar för får önskad effekt, menade han.

– Det är svårt att bedriva konjunkturpolitik med finanspolitik. Det som ska vara tillfälligt blir ofta permanent. Det gäller att välja åtgärder som med trovärdighet kan göras tillfälliga.

Regeringen bedömer att statsbudgeten hamnar nära balans nästa år, och att den kan börja gå på plus efter det. Men om den ekonomiska utvecklingen blir avsevärt sämre än prognoserna säger?

– Om vi får en utveckling av mer dramatisk karaktär, då får vi titta på kraftigare stimulansåtgärder.

Med detta menade Borg ett hotande underskott på mer än ett par tre procent.

Att döma av diagrammen i finansplanen kommer nedgången i konjunkturen dock att bli kortvarig. Redan från 2013 tror regeringen på friska tillväxttal.

– Grundskälen till att Sverige kan få tillbaka tillväxt på tre procent är tydliga: Vi går mot kraftiga reallöneökningar för hushållen och vi har haft en kraftig ökning av sysselsättningen. Ser vi att oron mattas av, att det inte blir ett stort husprisfall och att börserna stabiliseras, då är jag övertygad om att det blir bra skjuts i återhämtningen.

Men finansministern var snabb med att konstatera att risken är "överhängande" att utvecklingen lika gärna blir sämre än man trott. Men ”det går inte att göra prognoser för olyckor”.

– Meteorologer har förmånen att göra femdygnsprognoser. Fick vi göra det hade troligen våra prognoser blivit träffsäkrare.

Samtidigt med de mer akuta stimulansåtgärderna försöker regeringen vidta åtgärder som långsiktigt ska förstärka tillväxten, som den sänkta restaurangmomsen och skattelättnader för företagande. Och det, menade Borg, är Sverige nästan ensamt om att kunna göra i EU just nu.

– I praktiskt taget alla andra länder sker det nu nedskärningar och skattehöjningar.

Finansministern tillbakavisade den delvis hårda krogmomskritiken, som säger att sänkningen kostar betydlig mer (en tredjedel av hela reformutrymmet) än den smakar. Han jämförde med de så kallade rut- och rotavdragen, som gett betydligt fler nya jobb än man trodde från början.

– Man underskattar hur stora effekter skadliga skatter kan ha i tjänsteintensiva branscher.

Den bedömning som gjorts är att momssänkningen kan ge 3.500 nya jobb, men Borg trodde att det kan bli fler.

Budgeten innehåller också en del insatser för att fördela välfärden. Dit hör förstärkta bostadsbidrag och sänkta marginaleffekter för personer som går från bidrag till arbete.

– Kriser tenderar att driva isär samhället, och då är det viktigt att motverka det. Vi ska sitta i samma båt, sade Anders Borg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.