Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stranga-regler-fallde-ap-fondens-vd/

Ekonomi

Stränga regler fällde AP-fondens vd

Första AP-fonden har, liksom övriga AP-fonder, stränga regler för hur de anställda får handla med värdepapper som aktier och optioner. Regelverket är till för att inte skada allmänhetens förtroende för fonderna.

Regelverket för vad anställda inom Första AP-fonden får – och inte får – göra när det gäller egna affärer omfattar ett tiotal sidor.

En del av bestämmelserna finns redan i lagstiftningen, till exempel insiderhandel. 

De anställda får inte heller utnyttja eventuell kunskap om vilka placeringar som fonden har eller kan tänkas göra inom kort, för att själva handla för egen räkning i samma typ av värdepapper.

I regelverket står det också tydligt att anställda måste hålla sig borta från alla affärer där det kan tänkas uppstå en intressekonflikt i förhållande till fondens affärer.

De får heller inte vara hur äventyrliga som helst i sina egna affärer. De får inte handla i ”en sådan omfattning att det finns risk för att den egna ekonomiska ställningen därigenom äventyras”, som det står i dokumentet.

Alla anställda har också ett eget ansvar att kontrollera fondens så kallade förbudslista, alltså listan över affärer som inte är tillåtna. De ska också regelbundet uppge vilket innehav av finansiella instrument de har. Ändringar ska anmälas omedelbart.

Dessutom får inte de anställda göra snabba affärer. Den som köper ett värdepapper måste äga det i minst en månad innan den kan säljas med vinst.

Det kan nämnas i sammanhanget att det är just verkställande direktören som har som ansvar att löpande se över regelverket och se om det finns behov av att uppdatera det. 

Första AP-fonden understryker också att brott mot regelverket är ett brott mot anställningskontraktet ”och kan leda till disciplinära åtgärder”.

Läs mer: Första AP-fonden sparkar vd

Läs mer: Första AP-fonden måste förklara vad som verkligen hänt