Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 13:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/streckkod-pa-gravsten-leder-till-digital-minnessida/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Streckkod på gravsten leder till digital minnessida

I vårt grannland Norge har en gravsten försetts med en QR-kod. På bilden syns gravar på Skogskyrkogården i Stockholm.
I vårt grannland Norge har en gravsten försetts med en QR-kod. På bilden syns gravar på Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Claudio Brescanini/Scanpix
Nu finns QR-koder på gravstenar i Norden. Genom att scanna av en streckkod kommer de sörjande till en digital minnessida för den avlidne personen, skriver den norska tidningen Ditt Oslo.

Den digitala tekniken har nått begravningsvärlden. I USA har man i över ett års tid kunnat beställa en QR-kod som fästes vid en avlidens persons gravsten. Nu har nyheten även nått vårt grannland Norge.

En QR-kod är en form av
streckkod som länkar vidare digitalt när man scannar av den exempelvis med mobilen. I USA har ett företag i Seattle, Quiring Monuments,  varit en föregångare när det gäller att använda tekniken på gravar.

I slutet av juli 2011, två månader efter att de lanserat tekniken, hade ungefär 30 gravstenar fått en streckkod genom dem, skriver ABC News.

En av personerna vars minne ska bevaras med hjälp av en QR-kod hette Edouard Garneau. Hans fru valde att fästa en QR-kod på hans sten. När besökarna scannar av dem kommer de till en minnessida över honom, med en dödsruna och ett bildgalleri. Här kan de läsa att han arbetade inom bilindustrin, reste världen över och var en omtyckt farbror. Framöver kan vänner och släktingar lägga till fler texter och bilder för att komplettera sidan.

Nu har den första QR-koden fästs på en gravsten i Norge. Med hjälp av koden kommer gravens besökare till ett bildspel på Youtube som den avlidne kvinnans son har gjort, rapporterar den norska tidningen Ditt Oslo.

Företaget In Memory AS är det enda i Norge som erbjuder tjänsten än så länge. De menar att familjen till den avlidna kvinnan har haft glädje av tjänsten.

De förlorade sin mor när hon bara var 45 år gammal. De har haft med sig bekanta till graven och spelat bildspelet med musik till, säger Bjarne Johnsen på begravningsföretaget In Memory till Ditt Oslo.

QR-koder började utvecklas i Japan under 90-talet. Den används inom alltifrån reklam, till att delta i tävlingar eller få reda på mer om besöks- och turistmål. Men att fästa dem på gravstenar har väckt debatt i vårt grannland.

Harald Schee, som bland annat är vice ordförande i begravningsbyråernas branschorganisation i Oslo, är tveksam till tilltaget och de etiska svårigheter som det kan leda till. Han menar att branschen inte har diskuterat frågan, och att reglerna för hur en gravsten ska utformas är strikta.

– Jag tycket att graven ska vara en lugn plats som man går till eftersom man har sorg, och inte för att använda som ingång till en internetsida, säger han till tidningen Ditt Oslo.

Harald Schee menar att det finns många frågetecken kvar. Vem ska sköta en sådan här sida, och vara ansvarig för om den ska förändras?

Vad händer om en QR-kod plötsligt leder till en video där en avliden person som har regisserat sin egen begravning hånar de efterlevande? Eller om någon hackar sig in och publicerar stötande innehåll på andra människors minnesidor?

Harald Schee menar vidare att det kan kan finnas ekonomiska intressen, och att branschen i första hand måste tänka på personer i sorg, och använda sig av nya lösningar utan att först utvärdera dem.

Kanske är det här vanligt om 20-30 år. Just nu är dess konsekvenser oklara. Det här bör inte införas innan vi har övervägt de etiska konsekvenserna, säger Harald Schee till Ditt Oslo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.