Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/strejk-hotar-for-sas/

Ekonomi

Pilotstrejk hotar för SAS – medlare inkallad

Strejk hotar för SAS. Foto: Magnus Hallgren

De pågående förhandlingarna mellan SAS-piloter och flygbolaget SAS har avbrutits, enligt ett pressmeddelande från pilotfacken i Sverige, Norge och Danmark.

– Om positionerna är oförändrade utlöses konflikten den 26 april, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförening till DN. 

Rätta artikel

SAS Pilot Group (SPG), som består av de skandinaviska pilotfacken, har lagt varsel om konflikt från midnatt fredag den 26 april i Danmark, Norge och Sverige. 

Anledningen är att förhandlingarna med flygbolaget inte längre kommer någonstans. Först tog det stopp i Sverige och Norge och nu senast i går bröts förhandlingarna i Danmark. Nu kallas en medlare in för att få parterna att närma sig varandra. 

– Tyvärr är bolaget ointresserat av att prata med oss. Vi kommer ingenstans utan när vi ställer frågor tittar de åt andra hållet och vi är väldigt låsta, säger Wilhelm Tersmeden. 

Medlingsprocessen kommer enligt honom att påbörjas omgående för att få SAS och SPG att mötas.

– Om positionerna fortfarande är oförändrade utlöses konflikten den 26 april. Den har vi medvetet lagt efter påsken för vi vill inte att passagerarna ska drabbas under ledigheten, säger Wilhelm Tersmeden. 

Förhandlingarna som rör ett nytt kollektivavtal har bland annat handlat om marknadsmässiga löner, samarbete och förutsägbara arbetstider. Enligt det svenska pilotfacket har SAS-piloterna i flera år halkat efter på lönemarknaden efter att ha offrat sig för bolaget när det inte gått bra.  

– Vi har investerat väldigt mycket i företaget och gått med på eftergifter i våra avtal för att hjälpa företaget. Nu när det går bättre för företaget vill vi prata om de här skillnaderna som är mellan SAS-piloter och andra piloter i Europa och Skandinavien, men då vill företaget inte prata med oss. De tittar åt andra hållet, säger Wilhelm Tersmeden. 

Varslet rör alla SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark. I en skriftlig kommentar till DN skriver SAS att kraven som ställs från de samlade skandinaviska pilotfacken är orimliga. 

”Vi har noterat genom pressmeddelande från pilotföreningarna i de tre länderna att de har valt att lämna förhandlingsbordet och varsla om konflikt. Det är olyckligt eftersom det skapar oro hos våra kunder”, skriver flygbolagets presschef Freja Annamatz. 

”De krav som är presenterade är orimliga och omöjliggör att SAS blir fortsatt långsiktigt konkurrenskraftigt. Vi har dock fortfarande förhoppning och tro om att vi ska komma till enighet, som vi har gjort med de övriga medarbetargrupperna i SAS. Vi vill fortsätta förhandla och sätter tilltro till medlingsförfarandena i de tre länderna”, fortsätter hon.  

Enligt Transportföretagen ligger snittlönen för en SAS-pilot inklusive lönetillägg och traktamente på 93.000 kronor i månaden, skriver TT. Den uppfattningen delar inte Svensk Pilotförening.