Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/strejk-pa-kastrup-stopp-i-sakerhetskontroll/

Ekonomi

Fortsatta köer på Kastrup trots avblåst strejk

Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Säkerhetspersonalen på Köpenhamns flygplats Kastrup har strejkade under onsdagsmorgonen vilket lett till kraftiga förseningar. Strax före elva blåstes strejken av, men störningarna väntas fortsätta i flera timmar. 

Strejken har lett till att säkerhetskontrollerna varit stängda under morgonen och köerna har ringlat sig långa, enligt danska medier. 

– Resenärerna kan förvänta sig stora förseningar. Vi gör vad vi kan för att hålla några säkerhetskontroller öppna med annan personal, säger Kastrups presschef Kenni Leth till TT.

Flygbolaget SAS, som bland annat flyger sträckan Stockholm – Köpenhamn, uppger att inga av deras flyg ställts in i nuläget. Däremot har många resenärer som drabbats av förseningar. 

 – Tyvärr är det många som har drabbats av de här förseningarna under morgonen, som är en väldigt intensiv resperiod, säger Freja Annamatz, presschef på SAS. 

Strax före elva på förmiddagen var strejken avblåst och säkerhetspersonalen var tillbaka i arbete, men störningarna väntas pågå ett tag till. 

– Det kommer vara långa köer och förseningar i flera timmar framöver, säger Lars Lemche, kommunikatör på Kastrups flygplats, till nyhetsbyrån Ritzau enligt TT.

SAS har ingen uppfattning om hur många av deras avgångar eller passagerare som berörs, och kan inte svara på hur länge de kommer beröras.

– Vi kommer göra allt vad vi kan för att hjälpa våra passagerare och boka om dem till andra flyg så de ska komma till sina destinationer så snabbt som möjligt, säger Freja Annamatz.

Vakternas fackförening uppger för danska TV2 att strejken beror på att tolv anställda blivit uppsagda på ett enligt fackföreningen felaktigt sätt.