Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Strejker lamslår tåg- och flygtrafik

Franska järnvägsarbetare demonstrerar i Paris.
Franska järnvägsarbetare demonstrerar i Paris. Foto: Christophe Ena/AP/TT

Stora störningar är att vänta i tågtrafiken i Frankrike när anställda inom det statliga järnvägsbolaget SNCF går ut i strejk.

Även på flygbolaget Air France väntas delar av personalstyrkan lägga ned arbetet.

Officiellt inleds strejken på tisdagen men redan på måndagskvällen väntas det bli trassligt.

– Från kvällen den 2 april till morgonen den 5 april går det väldigt få tåg, säger SNCF-chefen Guillaume Pepy till Journal de Dimanche, och spår att bara ett av fem eller rent av bara ett av åtta tåg kommer att rulla under perioden.

Fastän fransk lag stipulerar att det måste finnas en miniminivå på tjänsterna under strejker så väntas vissa linjer stänga helt och hållet, skriver nyhetssajten France24.

Stridsåtgärderna sker i protest mot president Emmanuel Macrons föreslagna ekonomiska reformer, som förutom järnvägen även omfattar andra delar av den offentliga sektorn. Nyligen har demonstrationer mot reformerna samlat stora skaror människor och offentliganställda inom flera fackförbund har strejkat.

Från tågfackligt håll har hävdats att Macron med sin reformiver försöker ”fördärva de allmänna järnvägarna med ren ideologisk dogmatism”. Enligt regeringen behöver SNCF reformeras, bland annat för att det kostar det 30 procent mer att köra tåg i Frankrike än på andra håll.

Facket anar att bolaget kan vara på väg att privatiseras, men så är inte fallet, enligt regeringen.

Totalt har närmare 20 tvådagarsstrejker aviserats för tågtrafiken, under närmare tre månaders tid – ända fram till den 28 juni.

Under tisdagen går även sophämtare och vissa anställda inom energisektorn ut i strejk.

Parallellt med tågstrejken väntas fortsatt arbetsnedläggelse inom flyget, närmare bestämt inom Air France. Här handlar det inte om protester mot regeringen utan om att de anställda vill ha mer betalt.

Under tisdagen väntas tre av fyra flighter bli av. Det är den fjärde strejken inom loppet av en månad. Även den 7, 10 och 11 april väntas strejker inom flygbolaget.

Läs mer: Stor strejk i Frankrike

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.