Strejken kan bli dyr för Ryanair - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Strejkerna kan kosta Ryanair hundratals miljoner

”Ryanair måste förändra sig”. Personer som deltar i strejken bär tröjor med tydliga budskap.
”Ryanair måste förändra sig”. Personer som deltar i strejken bär tröjor med tydliga budskap. Foto: John Thys/AFP

Pilotstrejken som pågår runt om i Europa under fredagen kan stå Ryanair dyrt. Enligt siffror från företaget Airhelp har drabbade resenärer tillsammans rätt till cirka 220 miljoner kronor efter fredagens inställda flighter. 

På flera håll i Europa har Ryanair-piloter i dag gått ut i en 24 timmar lång protest mot flygbolagets ovilja att förhandla om villkor med facken. Förutom ett 40-tal svenska piloter strejkar även tyska, irländska och belgiska piloter.

Läs också: Ryanair besvarar pilotstrejken med tystnad

Den svenska strejken har lett till att flygbolaget tvingats ställa in 22 flighter till och från Skavsta. I resten av Europa är siffrorna högre. Totalt kan fredagens strejker kosta Ryanair upp till 21 miljoner euro i ersättningar, cirka 220 miljoner kronor. Det uppger flyghjälpssajten Airhelp, ett företag som hjälper resenärer att driva in ersättning vid försenade eller uteblivna flyg. 

Enligt företagets databas över världens flygtrafik har 250 tyska, 100 belgiska och 20 irländska flighter ställts in.

När strejkerna pågår på flera håll samtidigt blir det svårare för flygbolaget att ordna nya flighter på kort tid, så i stället för att bli ombokade har många lovats ersättning.

I ett pressmeddelande går Ryanair ut och ber om ursäkt till alla som drabbats av det de kallar för ”onödiga strejker”. 

I pressmeddelandet säger flygbolaget bland annat de tyska piloternas aktion är oberättigad. Flygbolaget hänvisar till att piloterna har ”utmärkta” villkor och att de tjänar 30 procent mer än Eurowings-piloter och 20 procent mer än piloter på Norwegian. 

Innan fredagen hade 120.000 personer drabbats av inställda flyg och förseningar till följd av Ryanair-personalens tidigare strejker. Enligt Airhelp växer den siffran med ytterligare 70.000 personer efter i dag. 

Läs också: Pilotstrejk tvingar Ryanair att ställa in svenska flyg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.