Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Studenten köper billigt – och säljer dyrt

Jean Speville, 22 år, utnyttjar internetauktionernas möjligheter till fullo. Genom att köpa billigt på Ebay och sälja dyrare på Tradera kan han studera på heltid utan att ta studielån.

Canvasen på Jimmie Hendrix, den lilla bärbara datorn och den energisnåla lampan som hänger i taket i Jean Spevilles etta är alla resultat av hans affärer på internetauktionssajter. Julklapparna ska inhandlas på samma sätt.

– Jag har gjort nästan tusen auktioner på Ebay, säger Jean Speville.

Han konstaterar att på Tradera och Ebay, Traderas ägare och auktionsplats för försäljningar i hela världen, går det utmärkt att köpa nya produkter till ett lägre pris än ute i butikerna.

Det började 2004 när han i 16-årsåldern ville sälja sina tv-spel. Han lade ut dem på Tradera och fick bättre betalt än han trodde.

– Jag märkte vad fort det gick och hur mycket pengar jag kunde tjäna.

Sedan dess har han utvecklat ett system att tjäna pengar på auktionssajter.

– Behöver jag lite extra pengar kan jag köpa en Iphone som har sprucken display. Sedan beställer jag en display och lagar telefonen själv. Sedan lägger jag ut den för försäljning på Tradera. På det kan jag tjäna en tusing, säger Jean Speville.

Som regel köper han varor på Ebay, där de enligt Jean är billigare, och säljer dem på Tradera. Det nya är så kallad drop-shipping. Då köper han en vara från Ebay av en mellanhand, därefter säljer han samma vara på Tradera utan att behöva få hem varan till sig. I stället skrivs Traderakundens adress in direkt på mellanhandens hemsida.

På så vis köpte jag en piercingpistol med 100 piercingar för 70 kronor, sedan sålde jag den för 300 kronor.

För Jean Speville är detta ett sätt att dryga ut studiekassan.

– Det kan bli 1.500 till 2.000 kronor i månaden utan att jobba så mycket.

Han studerar internationell ekonomi på Södertörn och planerar i framtiden att öppna eget där näthandel är tänkt att vara en del av affärsidén.

– Jag och en kompis funderar på att starta en datorbutik där vi beställer produkter från Kina, lagar dem och säljer sedan utan att ta ut ett överpris. Vi ska finnas både fysiskt och virtuellt.

Jean Speville kan ge hur många exempel på goda affärer som helst, han köper alla teknikprodukter på nätet. En av de bästa affärerna var att köpa en laptop för 1.000 kronor på Tradera, nypriset var 2.500 kronor.

Jag använde den i sex månader och sålde den sedan för 2.000 kronor.

Jean Speville väntar alltid till sista sekunden när han bjuder.

– Jag brukar ha en timer framme och trycka på knappen exakt i sista sekunden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.