Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Studenter kritiska mot förslag

Regeringens förslag om sänkt studiebidrag har väckt ilska bland studenter. Flera studerande som DN träffade vid Stockholms universitet tror att resultatet kan bli att fler väljer bort universitetsstudier.

För många kom det som en överraskning att regeringen vill sänka bidragsdelen av studiemedlet med 300 kronor, men höja lånedelen med 1.300 kronor. Micaela Kedhammar, ordförande i Stockholms universitets studentkår, blev förvånad att förslaget kommer under ett valår.

– Man låter studenterna betala för skattesänkningar, säger hon.

Minskningen av bidragsdelen av studiebidraget ska spara 800 miljoner kronor, som i stället ska användas för att förbättra skolsystemet. Men Micaela Kedhammar tycker det argumentet är svagt.

– När det är hög arbetslöshet kan folk plugga för att ha en sysselsättning. Fler börjar plugga under lågkonjunktur. Att då göra det här under en lågkonjunktur påverkar folks möjligheter till sysselsättning, säger Micaela Kedhammar.

Fredrik Mälberg pluggar nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han tror att många ser det ökade lån som extrapengar, och att vissa inte reflekterar över skillnaden mellan bidrag och lån.

– För mig är förslaget dåligt eftersom jag inte tar studielån. Jag tar bara bidragsdelen. Många tänker nog att de får mer i plånboken med förslaget, och inte på att lånet är pengar som ska betalas tillbaka, säger Fredrik Mälberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.