Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Studenter missnöjda trots mer pengar

Studenter har fått mer i sina plånböcker, sedan studiemedlet höjdes förra året. Trots det upplever fler av dem att deras ekonomi försämrats, visar en undersökning från CSN. Men någon ny höjning är inte att hoppas på.

Det är första gången sedan 2007 som undersökningen visar på en försämrad upplevelse av ekonomi bland studenterna. 33 procent av studenterna säger att deras ekonomi är ganska dålig, dålig eller mycket dålig, en ökning med två procentenheter jämfört med 2013.
Studiemedlen har höjts vid fyra tillfällen sedan 2006, senast förra året då lånedelen höjdes med cirka 1 000 kronor.

– Vi är lite förvånande över resultatet eftersom studiemedlet höjdes förra året, säger Madelene Wikstén, utredare på CSN.

För samtliga åldersgrupper visar undersökningen att färre får ekonomiskt stöd från anhöriga, men missnöje finns främst i två grupper.

– Framför allt är det äldre studerande och studerande med barn som upplever att de har fått en sämre ekonomisk situation, säger Madelene Wikstén.

Hon pekar på att dessa grupper oftare har högre kostnader för till exempel boende än yngre studenter.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) lovar inga nya höjningar av studiestödet i närtid.

– Man ska komma ihåg att vi har världens mest generösa studiestödssystem. Men jag tar med mig den här känslan som studenterna bär med sig trots att verkligheten har blivit bättre, säger Hadzialic.

För att utreda om den upplevda försämringen är tillfällig eller början på ett trendbrott planerar CSN en fördjupad studie av studenternas ekonomi.

– Trenden har varit positiv tidigare. Köpkraften är högre än någonsin och ändå är upplevelsen att man har det sämre, säger Christina Forsberg, ställföreträdande generaldirektör för CSN.

Fler arbetar vid sidan av studierna och enligt undersökningen är studenter som inte har studiemedel mer nöjda med sin ekonomi.

CSN har även frågat studenterna om deras allmänna välbefinnande. Det konstateras att de flesta studerande mår bra, men även här syns en negativ utveckling.

– Överlag mår de bra, men många har olika typer av hälsoproblem. Framför allt handlar det om stress, trötthet samt värk i nacke och axlar. Kvinnliga studenter känner oftare den typen av besvär, säger Madelene Wikstén.

Fakta: ”Studerandes ekonomiska och sociala situation 2015”

CSN har frågat drygt 6 000 vuxna studenter om den egna ekonomiska situationen, arbete vid sidan av studierna, hälsoläget och bostadssituationen. (2013 års siffra inom parentes)

78 (80) procent anser att de har en bra eller mycket bra studiesituation.

89 (91) procent tror på en ljus framtid.

67 (69) procent uppger att de har en ganska bra, bra eller mycket bra ekonomisk situation.

39 (39) procent anser att studiemedlen täcker deras omkostnader helt.

75 (80) procent säger att studiemedlet täcker 75 procent av deras omkostnader.

43 (39) procent arbetar vid sidan av studierna.

69 (71) procent säger att de mår bra eller mycket bra.

5 (4) procent uppger att de mår dåligt eller mycket dåligt.

Källa: CSN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.