Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Studenternas underskott växer

Att studera är en förlustverksamhet. Över 700 kronor fattas varje månad för att en student ska klara sina utgifter och läget har förvärrats, visar beräkningar.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har i flera år sammanställt budgeten för landets studenter för att se hur studiemedlet står sig i förhållande till levnadskostnaderna. Resultatet för i år visar att studenter går back med 740 kronor i månaden – mer än dubbelt så mycket som förra året. En student som tar maximalt lån och bidrag får i dag 8 920 kronor i månaden.

– Levnadskostnaderna har ökat det senaste året och studiemedlet räcker inte till. Det är en orimlig situation som resulterar i att studenternas otrygghet ökar och att de tvingas hitta andra lösningar för att få ekonomin att gå ihop, som att låna pengar av sina föräldrar eller jobba extra vid sidan av studierna, säger Sabine Pettersson, som är vice ordförande för SFS.

Underskottet för studenterna drabbar inte bara den enskilda utan hotar även Sverige som kunskapsnation, argumenterar SFS, som kräver att regeringen ska höja studiemedlet och då främst bidragsdelen.

Fakta: Studentens budget 2012Inkomster

Fakta: Studentens budget 2012
Inkomster (kronor)

Lån            6124
Bidrag            2796
Utgifter (kronor)
Bostad            3167
Medier            930
Mat, hemlagad inkl. matlåda    1925
Kläder, skor        610
Personlig hygien inkl. tandvård    427
Hemförsäkring        120
Förbrukningsvaror        100
Kollektivresor        500
Hemutrustning        420
Fritid            630
Studiematerial        802
Kåravgift            29
Summa utgifter         9660
Resultat             -740
Källa: Sveriges Förenade Studentkårer

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.