Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Studie avslöjar diskriminering av arbetslösa

Foto: Jessica Gow / TT

Arbetslösa med ”stereotypiskt svenskt utseende” har 50 procent större chans än andra att väljas av arbetsförmedlare. Problemet är isolerat till manliga arbetsförmedlare visar en ny rapport av Arbetsförmedlingen och IFAU, som SVT Nyheter har tagit del av.

400 arbetsförmedlare fick i studien bedöma 75 skapade profiler av arbetslösa. Resultatet visar att arbetssökande med stereotypiskt svenskt utseende favoriseras så pass att de har upp till cirka 50 procent större möjlighet att bli rekommenderade en utbildning.

”Denna effekt drivs dock helt och hållet av manliga arbetsförmedlare medan beslut tagna av kvinnliga arbetsförmedlare inte tycks påverkas av huruvida en arbetssökande uppfattas ha ett stereotypiskt svenskt utseende eller inte”, står det i rapporten enligt SVT Nyheter.

Arbetsförmedlarna associerar också det stereotypiskt svenska med ord som ”ordentlig”, ”mogen”, ”utbildad” och ”ambitiös”.

I rapporten konstaterar Arbetsförmedlingen och IFAU vidare att graden av brytning i svenskan påverkar arbetsförmedlarna. Förvaltningsmyndigheterna skriver att utseende och tal kan få stor betydelse för arbetsmarknadspolitiska frågor i framtiden, och föreslår utbildning för att undvika stereotypbaserade beslut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.