Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-14-augusti-varfor-vill-usa-forbjuda-tiktok/

EKONOMI

Studio DN 14 augusti: Varför vill USA förbjuda Tiktok?

Tiktoks amerikanska kontor, i Culver City
Foto: Chris Delmas/AFP

Den kinesiska videoappen Tiktok har blivit storpolitik, i både Indien och USA. Donald Trump vill stoppa appen, Microsoft vill köpa den amerikanska verksamheten. DN:s teknikredaktör Linus Larsson förklarar varför i dagens poddavsnitt.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Därför vill Donald Trump förbjuda Tiktok
0:00 / 14:54

Vad är Tiktok?

– Det som gör Tiktok speciell är att det är den första appen från Kina att slå riktigt brett i västvärlden. Det finns visserligen sociala medier från Kina som har många användare, men det handlar om inhemska användare. Tiktok har blivit jättestor i väst och inte minst i USA. Det är också bakgrunden till den här kontroversen, säger Linus Larsson.

Vita huset hävdar att det är en fråga om nationell säkerhet och att den användarinformation som Tiktok samlar in kan ges vidare till kinesiska myndigheter. I USA får till exempel inte offentlighetsanställda ha Tiktok på sina jobbtelefoner.

Är det en verklig risk de pratar om?

– Skapare och ägare av appar kan samla in information om sina användare. Det råder det ingen tvekan om. Det kan handla om gps-data som appen kan ta del av om man har godkänt det och som kan avslöja väldigt mycket om en. Självklart kan man få den informationen om enorma mängder människor i ett land – inte minst om folk på känsliga positioner inom staten. Men det är inte unikt för Tiktok att samla in den typen av information. Det som är speciellt är det kinesiska ursprunget och rädslan för att det är den kinesiska staten som kan lägga vantarna på datan.

Går det att förbjuda Tiktok?

– Det är inte helt okomplicerat. Många reagerar också på det som en yttrandefrihetsfråga. Ska den amerikanska regeringen ha rätt att förbjuda en informationskanal? Det är inte alldeles självklart. Det är en fråga som kommer att stötas och blötas mycket de kommande dagarna.

Vad har kinesiska regimen sagt om det här?

– Reaktionerna man har kunnat se i kinesiskt statlig media har varit ungefär vad man kan vänta sig. De är väldigt fientliga mot det här och ser det som ett ondsint försök att ta över och stoppa kinesiska framgångsrika bolag.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför vill Donald Trump förbjuda Tiktok
0:00 / 14:54

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer: De hemliga reglerna som styr Tiktok

Ämnen i artikeln

DN podcast
Kina
Tiktok
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt