Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 01:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-15-september-lokala-valutor-hipstergrej-eller-vagen-till-hallbar-konsumtion/

EKONOMI

Studio DN 15 september: Lokala valutor – hipstergrej eller vägen till hållbar konsumtion?

Den lokala valutan ”majorer” som testades i Majorna, Göteborg.
Den lokala valutan ”majorer” som testades i Majorna, Göteborg. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

De regnbågsfärgade sedlarna kallades majorer – Göteborgsstadsdelen Majornas alldeles egna valuta.

Tanken var att majorerna skulle främja den lokala handeln och bidra till hållbar konsumtion.

I Studio DN berättar Anna Skoog, reporter i Göteborg, om hur det gått för majorerna – och om forskningen kring valutaprojekt runt om i världen.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Lokala valutor – hipsterpåhitt eller vägen till hållbar konsumtion?
0:00 / 15:01

Göteborgsstadsdelen Majornas egen valuta majorer testades under ett halvår med start hösten 2017. Färgglada sedlar, i valörer om 100 och 50, trycktes upp för 40 000 svenska kronor.

Syftet med majorerna, som valutan kom att kallas, var att stärka den lokala handeln och bidra till en levande stadsdel.

– Framför allt skulle den lokala valutan bidra till ekonomisk hållbarhet genom att man handlar hos de lokala butikerna, restaurangerna och kaféerna. Men också gynna social hållbarhet genom att känslan av samhörighet blir tajtare när den ekonomiska delen stärkts. Och sen ekologiskt genom att man till exempel undviker långväga transporter genom att handla lokalt istället för att ta bilen till ett stort köpcentrum, säger Anna Skoog i Studio DN.

Avsnittet handlar också om det internationella forskningsprojekt som studerar lokala och komplementära valutor i olika delar av världen.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Lokala valutor – hipsterpåhitt eller vägen till hållbar konsumtion?
0:00 / 15:01

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Ville stärka lokal handel – skapade egen valuta

Ämnen i artikeln

Lund
Göteborg
Valutor
Hållbarhet
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt