Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 14:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-19-oktober-vanligaste-felen-du-gor-nar-du-laddar-mobilen/

EKONOMI

Studio DN 19 oktober: Vanligaste felen du gör när du laddar mobilen

Hur laddar man egentligen mobilen bäst?
Foto: Anatolii Babii/Alamy

Urladdade och dåliga batterier är en vardagsplåga. Det kan leda till att vi byter ut våra mobiler och andra apparater oftare än vi behöver. Och många laddar fel. I Studio DN berättar Hans Arbman om de bästa tipsen för att ladda smart, spara på batteriet och ge mobilen ett längre liv.

DN Text

Lyssna här:

Förr skulle mobilbatteriet laddas ur helt – men i dag ska man inte ladda ur batteriet helt?

– Nej, men det lever kvar att det är så man ska göra. Med de moderna litiumbatterierna är det precis tvärt om. Det viktigaste för att få batteriet att hålla längre är att det inte blir urladdat. Det ultimata är om man kan hålla nivån på mellan 20 och 80 procent. Grundtanken är att ladda lite då och då.

Förutom att man inte ska ladda ur batteriet helt – vad kan man mer göra för att skona batteriet?

– Det mest skadliga för batteriet är om det utsätts för hög värme. Första gången jag märkte det var när jag hade mobilen med mig på båten och den låg ute i solen. Plötsligt så lade mobilen av. Det är en säkerhetsfunktion som de har lagt in för att man inte ska förstöra batteriet. Samma sak gäller om det är för kallt.

Det finns ett begrepp som heter ”planned obsolescence”, planerat åldrande kan man säga. Alltså att storföretag medvetet gör att deras produkter blir sämre eller går sönder för att tvinga konsumtenter att köpa nytt. Förekommer det här på riktigt?

– Jag pratade med experten Carlos Lopes som är senior rådgivare på Energimyndigheten, och det här är ett av hans specialområden. Han menar att det finns många konspirationsteorier kring det här. Han tror inte att det är särskilt vanligt att det finns ett medvetet planerat åldrande som man lägger in i apparater. Det finns några exempel från 2016 där Apple och Samsung lade in en funktion i mjukvaran som gjorde att mobilerna blev långsammare efter något år. Då anklagades de för planerat åldrande. De försvarade sig med att de gjorde så eftersom de vet att batterikapaciteten försämras, och därför var det bättre för användaren om även mobilen fick sämre kapacitet. Men det är väldigt svårt att bevisa sådana här saker.

Lyssna på avsnittet:

Läs alla tipsen här: Ladda smart – så får du mobilbatteriet att hålla längre

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

Batterier
Iphone
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt