Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-01 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-21-juni-tank-pa-detta-om-du-vill-kopa-fritidshus/

EKONOMI

Studio DN 21 juni: Tänk på detta om du vill köpa fritidshus

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

När alla ska ha ”hemester” ökar efterfrågan på allt från båtar och husbilar till sommarhus. DN:s Hans Arbman ger tips om vad man ska tänka på när man tittar på fritidshus.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Bästa tipsen om du ska köpa fritidshus
0:00 / 15:36

– Jag har pratat med ett antal mäklare runt om i landet och det är helt klart ett mindre utbud av fritidshus nu. Folk verkar vara ovilliga att sälja och behåller sina stugor under coronakrisen eftersom man inte kan resa utomlands. Sedan vittnar de om att det är ett väldigt sug bland framför allt storstadsbor som söker sig lite längre bort från storstadsområdena. Det var en mäklare som sålde en liten gård utanför Mellerud som hade 60 inbokade par på visning, säger Hans Arbman.

Går det att göra fynd?

– Är man van med storstadspriser går det att hitta fantastiska hus till relativt låga priser, om man söker sig lite längre bort än den närmaste regionen.

Vad är viktigast att tänka på?

– För det första: att ordentligt tänka igenom: Vad har man för behov? Räcker det att åka ut några gånger på sommaren eller vill man kunna utnyttja helger på vårar och höstar? Hur långt ifrån bostaden vill man att det ska vara? För det andra: som köpare har man en väldigt stor undersökningsplikt. Man ska som köpare hitta alla fel och brister på huset. Gör man inte det kan det vara svårt att få rätt sen, om man till exempel vill få tillbaka en del av köpeskillingen. Att ta med en kunnig person är ett alternativ.

– Jag var väldigt naiv när vi köpte vårt ställe för 20 år sedan. Men jag gjorde faktiskt en besiktning då. Det gjorde att vi kunde pruta ned priset lite på grund av att taket var dåligt och vi var tvungna att lägga ett plåttak. En besiktningsman kan vara bra för att kunna påverka priset på huset.

Hur räknar man ut vad man har råd med?

– Man ska tänka på att det inte bara är själva priset för huset som man ska betala. Utan det tillkommer avgifter för lagfart, som är ett bevis på att man äger fastigheten och pantbrev om man ska ta banklån. Båda de kostnaderna ökar procentuellt beroende på hur mycket man lånar och vad huset kostar. Så det kan bli stora kostnader. (edited)

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Bästa tipsen om du ska köpa fritidshus
0:00 / 15:36

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Lyssna också på: Så blir du av med mössen i sommarstugan