Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 21:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-3-februari-gamestop-och-borsens-framtid/

Ekonomi

Studio DN 3 februari: Gamestop och börsens framtid

Många spådde att marknaden för Gamestops fysiska butiker var mörk - men så hände något.
Många spådde att marknaden för Gamestops fysiska butiker var mörk - men så hände något. Foto: Erik Pendzich/Shutterstock

Aktiehandeln i Gamestop har väckt frågor om hur hela börsen fungerar. Gamestopaktiens värde steg mycket kraftigt på kort tid, på grund av många små investerares köp, en trend förstärktes när hedgefonder som tvärtom spekulerat i att värdet skulle sjunka, reagerade.

– Det är en berättelse om vår tid, säger Katrine Marçal, DN:s medarbetare i London i Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

Man pratar om det som skett som en slags småspararnas revolt mot storkapitalisterna, i vilken mån är det en korrekt beskrivning?

– På forumen på Wall Street fanns en analys i grunden, men det handlade också om att ge igen mot hedgefonderna. I den bemärkelsen var det någon form av internetkultur som clashade mot Wall Street. Men det fanns det finns storspelare på alla sidor. Ett par stora hedgefonder förlorade stort i början, men andra aktörer, som till exempel Citadel, tjänade väldigt mycket. Det är inte riktigt så enkelt att det bara var David mot Goliat.

Vem tror du i slutändan vinner på vad som har hänt?

– Den vanliga historien brukar vara att de stora etablerade spelarna som klarar sig, men det är just ilskan mot det som delvis har drivit på det här. Men jag tror också att man måste sätta det som har hänt i kontext. I framför allt den amerikanska ekonomin har man haft en situation där den reala ekonomin har tokrasat – inte minst i USA har pandemin förstört stora ekonomiska värden, och vad ekonomer kallar humankapital. Men trots de problemen har finansmarknaderna i princip bara fortsatt uppåt, säger Katrine Marçal, och fortsätter:

– Det finns många frågetecken om finansmarknaderna gör sitt jobb, eller om vi är inne i en mer spekulativ fas, där Gamestop bara är någon sorts bär högst upp på tårtan.

Från politiskt håll hörs nu önskemål om både fler, och på färre, regleringar. Vartåt går det, tror du?

– Det har onekligen blåst en avregleringsvind i USA de senaste åren, på grund av tidigare president Donald Trumps inställning. Det är möjligt att det förändras, också med tanke på det här. Jag tror först och främst att man måste utreda vad exakt som har skett.

Hur påverkar det som hänt i Gamestop oss vanliga pensionssparare?

– Är det något vi har sett de senaste 15 åren så är det hur allting hänger ihop. Vi har integrerat världsekonomin och de finansiella systemen på ett sätt som gör att alla påverkas av det här, och därför är det viktigt att diskutera riskerna. Gamestopstoryn är en berättelse om ny teknik, ny internetkultur - och vad de gör med finansmarknaden och på finansmarknaden.

Lyssna på avsnittet här:

Läs mer: Katrine Marçal: Berättelsen om Gamestop kommer med all säkerhet bli till storfilm

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt