Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-dokumentar-sa-blev-skogens-guld-till-blodsbar/

EKONOMI

Studio DN Dokumentär: Så blev skogens guld till blodsbär

Foto: Alexander Mahmoud

Blåbären du har i din morgonfil kan kallas blodsbär. Om man vet hur det egentligen går till när de skördas. Vanligen plockas skogens guld av utländska bärblockare. Men corona satte stopp.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Så blev skogens guld till blodsbär
0:00 / 22:01

Det var ett av de bästa blåbärsåren någonsin. Så kom pandemin. Eftersom Sverige är beroende av utländska bärplockare fick det konsekvenser. 8 av 10 kommer i regel ifrån Thailand, men många kunde inte resa hit.

49-årige risbonden Saad Kamma var rädd för att få covid-19. Men han valde ändå att resa till Sverige.

– I år ser det bra ut. Det är ju inte så många plockare. Efter att allt är betalt kommer jag att tjäna ungefär 100.000 baht - eller drygt 30.000 kronor. Men jag tänker på hur de hemma i byn ska reagera när jag kommer tillbaka, säger Saad Kamma.

Bild 1 av 6 De är vana. Ändå grinar de illa. 35 kilo är tungt. En bärplockare från Nordöstra Thailand får hjälp att kasta upp sin 35-kilos sockersäck för att och bära ner till skogsbilvägens vändplats. På en dag kan det bli upp mot sex sockersäckar. Nedanför hygget brer Ottervattnet och Stor-armsjön ut sig sydväst om Fredrika.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 6 Blåbären spelar en ovanlig roll i en globala ekonomin: Växtplatsen kan inte flyttas. Svenska aktörer tar hit fattiga utlandsarbetare - och exporterar råvaran bären till Asien där den förädlas och Sverige importerar sedan färdiga hudkrämer eller hälsopiller. Och importerar färska blåbär från Chile och Polen till våra matbutiker.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 6 Plogbilar och traktorer inhystes tidigare i Vägverkets gamla garage i Fredrika. Nu är det nedlagt, som så mycket annat i Fredrika. I stället står nedlastade VW-bussar där det rinner blåröd vätska från lastutrymmet. Här vägs blåbären in av bärplockarna från Thailand.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 6 Saad Kamma är 49 år - och därmed ålderman bland plockarna. På frågan hur länge han kan hålla på svarar han: ”så länge kroppen orkar”. Han låter sedan blicken fixera vid en sten en meter framför honom. Bara de bästa plockarna får chansen att åka till Sverige.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 6 Plockarna vandrar hela tiden i Coronans skugga. De thailändska utrikes- och arbetsmarknadsdepartementen kräver löpande rapporter.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 6 Dignande bärtuvor doftar sött med obetydlig syra. Visste du att de vilda svenska blåbären heter ”bilberry” på engelska. Dessa ska inte förväxlas med ”blueberry” som är större odlade trädgårdsbär och vita inuti. De vilda svenska blåbären har 70 procent mer anthocyaniner (antioxidanter) än de odlade bären.
Foto: Alexander Mahmoud

I Sverige plockas årligen cirka 25.000 ton vilda bär i en bärindustri som omsätter drygt en miljard kronor. Det är bara runt 4 procent av de totalt 600.000 ton bär som finns i skogen.

I avsnittet av Studio DN Dokumentär får du följa med DN:s reporter Jonas Fröberg och fotograf Alexander Mahmoud till skogarna i Västerbotten.

– Vi har ingen förädlingsindustri för att ta vara på det i Sverige. I stället har vi några få grossister som ser blåbär som en handelsvara. De har noll intresse av att göra något annat än att tjäna pengar, säger Jonas Fröberg.

Lyssna på hela dokumentären här.

STUDIO DN  
Dokumentär: Så blev skogens guld till blodsbär
0:00 / 22:01

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Så blev skogens guld till blodsbär i coronakrisens spår

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt