Kombinationen av krig i Ukraina, hårda sanktioner mot Ryssland och osäkerhet i omvärlden skakar den globala handeln.
Dagens Nyheters ekonomikommentator Carl Johan von Seth berättar i Studio DN om olje- och gasförsörjningen och andra globala effekter på världshandeln sedan Rysslands invasion.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 18:16
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-krigets-globala-effekter-darfor-blir-mat-och-bransle-dyrare/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Lyssna här:
Du har skrivit i DN om just vad som hänt i världsekonomin sedan Rysslands invasion. Så jag tänkte börja med den frågan: hur skulle du sammanfatta utvecklingen sedan 24 februari?
– Det är många saker som har hänt samtidigt. Om man vill sortera upp det lite handlar det om kriget i Ukraina, sanktioner mot Ryssland och Belarus i viss mån också. Och sen har vi privata bojkotter där självsanktioner som västerländska konsumenter, omvärldens konsumenter och företag ägnar sig åt och sen har vi ryska motåtgärder också. Och allt det här går ihop i varandra.
– Ukrainas ekonomi ligger i spillror. Det är en liten ekonomi, bara några promille av världsekonomin, men de gör vissa saker som är väldigt viktiga för människor långt från från fronten. Ukraina har en väldigt stor spannmålsproduktion, i framför allt de södra delarna av landet. Sedan är det också en del industrivaror och råvaror som som Ukraina förser omvärlden med, som har stoppats nu. Fabrikerna står still, kriget påverkar transporterna vid hamnarna i Svarta havet, som är viktiga hamnar för regionen. Där blockerar Ryssland alla ukrainska fartyg, säger Carl Johan von Seth i Studio DN.
Om vi går över från livsmedel till råvaror, vilka brister kommer vi att märka av där, som ett resultat av kriget?
– Om vi börjar med bränsle: Ryssland är en av de tre största oljeexportörerna i världen. Det som har hänt den senaste månaden är att det verkar som att det har försvunnit några miljoner fat om dagen från världsmarknaden, för att rysk olja inte kan säljas som den gjorts förut. Det är därför vi har sett så snabbt stigande oljepriser. Nu har priserna gått ner lite grann, men man kan fundera på om den nedgången kommer hålla i sig. Förutom olja så handlar det om gas och kol som exporteras framför allt i till Europa. När det handlar om andra råvaror är det som märkts snabbast det som kommer från Ukraina, där det är tvärstopp. Det handlar om kabelsystem producerade i Ukraina, till de europeiska fordonstillverkarna, såsom Volkswagen. Det är små saker till en bil, men har man inte den pusselbiten så har man inte en bil. Det finns andra råvaror, som en särskild typ av neongas som man måste ha för att etsa vissa kretsar i mikrochip. Utan neongas, som till stor del tillverkas i Ukraina, kan inte mikrochipproduktionen som framför allt sker i Taiwan, fortsätta som den gjort. Det är några av de mest omedelbara effekterna.
Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om Putins eventuella motsanktioner och hur kriget i Ukraina påverkar råvaru- och bränslehandeln globalt.
Lyssna här:
Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga
Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.
I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.
Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se
Läs mer: