Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-matpriserna-stiger-anda-koper-svenskarna-lika-mycket-av-sin-favoritprodukt/

DIN EKONOMI

Studio DN: Matpriserna stiger – ändå köper svenskarna lika mycket av sin favoritprodukt

Matpriserna stiger månad för månad och det finns inget slut på prisökningarna i sikte.

I Studio DN berättar Andreas Lindberg, reporter på Dagens Nyheter, om handlarna som känner sig pressade från två håll, om hur konsumenterna ändrar sina beteenden, och den oväntade och ohotade ettan på listan över svenskarnas favoritprodukter.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Här är varorna som blivit dyrare – och otippade favoritprodukten
0:00 / 12:51

Inflationen har gjort livet dyrare för många förutom boende i det som har ökat mest i pris det senaste året livsmedel.

Tomater som för ett år sedan kostade 30 kronor kostar nu 10 kronor mer och ett paket kaffe som kostade 47 kronor för ett år sedan kostar i dag över 60 kronor.

Vad är det som gör att matpriserna stiger?

– Det handlar mycket om produktionskostnader. Energipriserna är jättehöga, drivmedelspriserna har varit höga, gödsel har varit dyrt. Det är dyrt att göra mat, och att köra den till butikerna och det är dyrt att driva butik, säger Andreas Lindberg, ekonomireporter i Studio DN.

Skulle det kunna vara så att butikerna passar på att höja lite extra när priserna ändå går upp?

– Det kan vara möjligt att enskilda producenter eller butiker gör det, men när man pratar med matjättarna som Ica och Axfood så tycker de att de inte kan ta ut de kostnadsökningarna som de får från producenter mot kunden. De är rädda att om de gör det så väljer kunden en annan butik.

Trots att priserna på många varor stiger, så finns det några som har blivit billigare.

– Sirap är en sådan produkt, salladskål är en annan. Purjolöken har det pratats mycket om, det har varit en vinnare genom det här året. Men framför allt kanske man ska leta efter det som har stigit minst i pris. Fläskkött en sådan sak som ligger under tio procents prisökning. Juice och frukt har inte ökat mycket – och faktiskt även godis och läsk.

Detta är ett utdrag ur podcasten Studio DN. I programmet berättar Andras Lindberg också om vilka matvaror svenskarna köper mest av, hur man kan byta ut vissa råvaror för att få till en billigare middag – och vad handlarna själva säger om situationen.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Här är varorna som blivit dyrare – och otippade favoritprodukten
0:00 / 12:51

Programledare: Evelyn Jones
Producent: Marcus Morey-Halldin

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se