Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/studio-dn-stormigt-pa-borsen-det-behover-du-som-smasparare-veta/

DIN EKONOMI

Studio DN: Stormigt på börsen? Det behöver du som småsparare veta

Stockholmsbörsen föll under januari.
Foto: Thomas Karlsson

Det har varit turbulent på börsen och de allt fler som sparar i aktier och fonder har med oro sett kurserna falla.

Dagens Nyheters ekonomireporter Dan Lucas berättar i Studio DN om de världspolitiska frågor som påverkar börsen just nu, om hur småsparare kan agera och vilka sparformer funkar bäst för vem.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Stormigt på börsen? Det behöver du som småsparare veta
0:00 / 19:31

För att citera en av dina artiklar i DN nyligen ”Aktiekurser svänger ofta och ibland blir det stora svängningar”. Det är något som gjort många småsparare oroliga den senaste tiden. Vad är det som händer på börserna?

– Man kan se att det som händer är en reaktion på ett antal orosmoln som finns. Främst inflationen, och i huvudsak inflationen i USA. USA är världens största ekonomi och det som sker där påverkar även Stockholmsbörsen. Och sen har vi ju de så kallade geopolitiska spänningarna, i synnerhet den hotande konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Osäkerhet är någonting som börsaktörer avskyr – då är det svårt att beräkna risk. Centralt för allt sparande i aktier är just risk och att kunna beräkna risken, vad man får betalt för att man tar risker i form av stigande aktiekurser eller utdelning, säger Dan Lucas i Studio DN.

Och varför stiger inflationen?

– Det är en väldigt bra fråga, men egentligen så är den en effekt av pandemin, kan man säga. Den tryckte ner ekonomin och sen när det börjar släppa i fjol, då steg efterfrågan i världen kraftigt. I USA framför allt, har det varit en bred uppgång. Här i Sverige är det i huvudsak energipriser och drivmedelspriser, men i USA stiger priserna brett och inte minst lönerna. Arbetslösheten har rasat i USA, företag har svårt att hitta anställda till nyanställningar och det pressar upp lönerna och då har du löneprisspiralen man pratar som leder till en hög inflation.

Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om vad småsparare behöver förstå om börsen, etiska fonder, olika sparformer och geopolitik som påverkar börsen närmsta tiden.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Stormigt på börsen? Det behöver du som småsparare veta
0:00 / 19:31

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Bolånen, räntorna och elpriserna – så tror bankekonomerna om framtiden

Dan Lucas: Sparare i aktiefonder får räkna med att värdet kommer att svänga rätt mycket närmaste tiden