Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stuguthyrare-granskas-av-skatteverket/

Ekonomi

Stuguthyrare granskas av Skatteverket

Foto: Hasse Holmberg / TT

Fusk med pandemistöd, e-handel samt uthyrning av privatbostäder och fritidshus är några av de områden Skatteverket särskilt kommer att granska under 2021.

TT Text

Skatteverket fick ansvar för omställningsstödet och det var tvunget att utformas ovanligt snabbt då företagen blödde pengar och riskerade att gå i konkurs.

Det viktigaste var att snabbt få ut pengar men det är naturligtvis lika viktigt att stödmiljarderna inte hamnar i orätta fickor, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket på ett digitalt seminarium. Vi utförde en hel del kontroller av coronastöden redan under förra året och det arbetet fortsätter i år.

Det ökade intresset för att hyra ut sitt fritidshus föranleder också särskilda kontroller, enligt myndigheten. Den som hyr ut en privat bostad för mer än 40.000 kronor per år kan behöva betala skatt.

Vi bedömer att många fick ökade inkomster av att hyra ut sitt fritidshus under förra sommaren, säger Katrin Westling Palm.

Skatteverket har noterat hur efterfrågan på att hyra stugor inom landet bland annat lett till att priserna stigit och att många hyrt ut längre perioder än vanligt.

Vi ser en risk för oredovisade inkomster inom det här området, säger Henrik Kisterud, samordnare för uthyrning på Skatteverket.

Skatteverkets tidigare kontroller har visat att åtta av tio med inkomster över 40 000 kronor hade gjort fel och att det i de flesta fallen handlade om oredovisade inkomster.

Det finns en okunskap och det finns de som inte vet att de ska redovisa men det finns också de som medvetet utelämnar de här uppgifterna, säger Henrik Kisterud.

Skattepengar som snabba stödpengar under pandemin har visat sig vara ett guldläge för den som har ett rymligt samvete. Men Skatteverket är på alerten och lovar att kolla noga även i år.

Hittills har myndigheten räddat drygt en halv miljard kronor i företagsstöd som var på väg att hamna i fel fickor, berättar samordnaren Conny Svensson.

Två av tio företag har kontrollerats, och 546 miljoner kronor stoppades tack vare våra tidiga kontroller.

1.000 kontroller har också gjorts i efterhand, berättar han, och det har lett till att företagen fått betala. På det viset har cirka 32 miljoner kronor kommit tillbaka till staten.

Vi har gjort 300 anmälningar om brott till Ekobrottsmyndigheten, och i en tredjedel av fallen har en förundersökning inletts, säger Conny Svensson.

De vanligaste felen är att företag har lämnat utdelning till aktieägare, trots att det inte är tillåtet, eller att fel typ av fasta kostnader angetts. Det förekommer också att fel uppgifter om omsättning har uppgetts, berättar Conny Svensson.

Den bransch som sticker ut är byggbranschen, som står för 2,3 procent av återkraven trots att den bara fått en procent av stöden.

I år ska kontrollerna av företagsstöd fortsätta.

Läs mer: Så blir 2021 för din plånbok

Ämnen i artikeln

Skatteverket
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt