Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Styr ditt Google-konto efter döden

Radera eller testamentera din e-post och andra digitala tillgångar. Google tar tag i frågan om livet efter detta och erbjuder dig nu att bestämma vad som ska hända dina konton hos it-jätten.

Tjänsten heter Inactive Account Manager och lanserades på torsdagskvällen. Kortfattat går den ut på att om ditt konto inte är rört under en viss tid – 3, 6, 9 eller 12 månader – vidtas åtgärder. Google-tjänsterna det handlar om är bland annat Gmail, YouTube, Blogger, Google Drive och Google+.

Ett alternativ är att radera rubbet. Annars kan du välja att låta hela eller delar av konton hos någon av Googles tjänster skickas till vänner och anhöriga. Google påpekar i ett blogginlägg att innan något händer skickas för säkerhets skull ett meddelande till din mobiltelefon eller en alternativ mejladress.

Facebook och Twitter är andra sociala medie-jättar med efter döden-hantering av konton. Det finns också externa aktörer som, ofta till en kostnad, säger sig hantera i princip allt ditt digitala material. DN har tidigare berättat om företag som Lives On där användare erbjuds möjligheten att fortsätta sina digiala liv via exempelvis inlägg baserade på beteenden i dina tidigare inlägg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.