Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Styrelseproffset vill att döttrarna tar över

En av näringslivets doldisar Fredrik Lundberg håller på att skola in nästa generation i maktsfären. Men det är inte självklart att den ska ta över.

Fredrik Lundberg är känd i näringslivet, men en doldis för många utanför.

I dag får han pris som Sveriges bästa ordförande.

Han sitter i styrelsen i några av Sveriges största företag: Sandvik, Handelsbanken och så vidare. I nio bolag har investmentbolaget Lundbergs stora aktieposter, men det finns plats för fler.

– Kanske blir det ett eller två bolag till. Men det måste finnas någon sorts affärslogik som går att applicera mellan de olika företagen, säger Fredrik Lundberg.

Nytillskott bland innehaven blir alltså i branscher där man redan är inne som skog, fastigheter, finans, bygg- och anläggning samt verkstad.

Senaste tillskottet är Skanska, där Fredrik Lundberg har 10 procent av A-aktierna sedan han sålt branschkollegan NCC.

I samband med Skanskaaffären offentliggjorde Lundbergs att man är nöjt med sitt innehav i Industrivärden.

– Det betyder att vi inte kommer att köpa mer aktier. Vi har mycket pengar placerade där och har inga ambitioner att ta över Industrivärden och har aldrig haft det. Det är en partner som jag uppskattar och det är verkligen ingen maktkamp som pågår.

Fredrik Lundberg är den enskilt största ägaren i Industrivärden, även om Handelsbankens stiftelser och fonder är större sammantaget.

Blir du den som efterträder Sverker Martin-Löf som ordförande i Industrivärden?

– Den frågan är inte aktuell.

Eftersom den är helt hypotetisk behöver jag inte ta ställning alls, svarar Fredrik Lundberg.

Han sitter i sju styrelser och har börjat skola in sina döttrar Louise Lindh och Katarina Martinson i företagsgruppen.

Blir det de som tar över en dag?

– Det får vi se. Det beror på hur de utvecklas och om de duger till, men jag hoppas självfallet att de kan föra familjebanden vidare.

Fredrik Lundberg påpekar hur ­viktigt det är med starka och privata ägare, som han är ett exempel på.

– Ett företag går igenom många svårigheter och då är det viktigt att det finns någon som kan hålla färdriktningen och ta beslut om till exempel investeringar, säger han och tillägger att forskning visar på att företag med starka ägare har bättre avkastning långsiktigt.

En plump i det sammanhanget är turerna runt HQ, som också haft och har starka, privata ägare i familjerna Hagströmer och Qviberg.

– Det finns inget system utan misslyckanden. Jag vill inte gå så långt som att säga att varenda stark ägare är en bra ägare.

 

Fakta:Fredrik Lundberg

Ålder: Fyller 60 i år.

familj: Giftt, två döttrar.

Vd för Lundbergs, som äger fastigheter (L E Lundberg) och de börsnoterade dotter- och intresseföretagen Holmen, Hufvudstaden och Husqvarna.

Lundbergs har också betydande aktieinnehav i handelsbanken, Industrivärden, Indutrade, Sandvik och Skanska.

Fredrik Lundberg sitter i styrelserna för Lundbergs, Holmen (ordförande), Hufvudstaden (ordförande), Handelsbanken (vice ordförande), Industrivärden, Sandvik och Skanska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.