Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Styrkebesked från Netflix

Den amerikanska streamingtjänsten Netflix fortsätter att gå starkt. Omsättningen under första kvartalet ökade med drygt 40 procent jämfört med samma period förra året.

Intäkterna hamnade på 3,7 miljarder amerikanska dollar för årets första kvartal, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Det är en ökning på drygt 40 procent jämfört med första kvartalet 2017, då intäkterna blev drygt 2,6 miljarder dollar.

Netflixs vd Reed Hastings kan också glädjas åt att antalet användare fortsätter öka. Tillväxten på antalet användare låg på 7,4 miljoner under första kvartalet och nu har streamingtjänsten 125 miljoner användare över hela världen.

I USA ökade antalet användare med 1,96 miljoner, vilket var klart bättre än bolagets egen prognos på 1,45 miljoner. Utanför den amerikanska marknaden växte antalet användare med 5,46 miljoner, vilket också var bättre än företagets egna förväntningar på 4,9 miljoner. 

Det innebär att bolagets internationella segment nu står för hälften av omsättningen och 55 procent av antalet användare.

Bolaget har även valt in Susan Rice, tidigare USA:s FN-ambassadör, i styrelsen.

Kvartalsrapporten kom efter börsens stängning och då hade aktien tappat 1,2 procent och handlades på drygt 307 amerikanska dollar. I efterhandeln steg aktiekursen direkt med drygt 6,5 procent när rapporten väl publicerats och handlas för 327 dollar.

I brevet till aktieägarna skriver bolaget att de beklagar att Netflix egna filmer inte fick tävla på årets filmfestival i Cannes. Filmfestivalen antog nämligen en ny regel som innebär att ett tävlingsbidrag inte fick visas på Netflix i Frankrike under de följande tre åren.

”Vi skulle aldrig vilja gör det mot våra franska medlemmar. Vi kommer att fortsätta fira våra filmer och filmskapare på andra festivaler runt om i världen, men tyvärr måste vi vara utan Cannes nu så att det växande antalet franska användare kan fortsätta att njuta av våra filmer” skriver bolaget.

Netflix är det första av de stora amerikanska techbolagen som presenterar sin kvartalsrapport. Googles ägare Alphabet presenterar sina kvartalssiffror den 23 april och följs av Facebook den 25:e samma månad medan Apple släpper sin kvartalsrapport den 1 maj.

Läs mer: Netflix i medvind – antalet kunder ökar 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.