Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Subventioner enda utvägen för allt fler

Foto: TT

Allt fler av de arbetslösa behöver subventionerade jobb för att över huvud taget komma in på arbetsmarknaden. Det är skälet till de brant stigande kostnaderna, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

Kostnaderna för anställningsstöd har stigit brant de senaste åren, från drygt 2 miljarder kronor 2008 till nästan 10 miljarder förra året. Det visar DN:s kartläggning. Skälet är att sammansättningen av gruppen arbetslösa har förändrats, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

– Gruppen utsatta utgör nu 70 procent av de arbetslösa och det är en väldigt kraftig ökning. Det gör att allt fler personer är i behov av anställningsstöd. Invandringen är en viktig faktor i det, säger Mats Wadman.

Trots att det bara är en liten andel av dem som har subventionerade jobb som sedan går vidare till en vanlig anställning är det värt de höga kostnaderna, anser Mats Wadman. Han hänvisar till forskning som ger stöd för den uppfattningen och påpekar att det handlar om personer som står väldigt långt från arbetsmarknaden.

Läs mer: Ewa Stenberg: Det finns låglönejobb även i socialdemokratisk tappning

– De behöver den här typen av subventioner för att över huvud taget få ett arbete, säger Mats Wadman.

Även nationalekonomen Ann-Sofie Kolm anser att anställningsstöden behövs även om resultaten kan tyckas små. Hon anser dock att även nya låglönejobb skulle behövas. Ett sådant förslag lades också fram i veckan av Arbetsmarknadsekonomiska rådet, initierat av Svenskt Näringsliv, där Ann-Sofie Kolm ingår.

Läs mer: Miljardsatsning räcker inte för att ge nyanlända jobb

– Det finns en byråkrati kring stöden och anställningarna är bara tillfälliga. Ett mål med sänkta lägstalöner är att skapa helt nya branscher. Då behövs ett system som är enkelt och långsiktigt stabilt, säger Ann-Sofie Kolm och hänvisar till rut-avdragen.

– De har skapat en marknad som inte fanns förut.

Jamil vill gärna fylla i pappren på engelska

Jamil Halab, 32 år, arbetar som konditor och bagare men hans kontrakt går snart ut och han vill därför vara ute i god tid med att söka ett nytt jobb. Jamil kan inte flytande svenska men ser inga problem med att få ett jobb som engelsktalande.

– Arbetsförmedlingen hjälper mig med språket om jag frågar, men det vore lättare om man kunde fylla i alla formulär på engelska.

Han har funderat på att ta hjälp med att starta eget företag men tycker att det verkar för svårt ekonomiskt och att fylla i alla papper rätt.

Svårt för Sozan att få komma på intervju

Sozan Rashid, 44 år, skrev in sig på Arbetsförmedlingen 2011. Hon har sedan dess läst kurser i ekonomi och administration och sökt flera jobb. Trots att hand ledare på arbetsförmedlingen har kollat igenom hennes cv och gett henne positiv respons så har hon fortfarande svårigheter att få komma på intervjuer.

– Jag har inte ens fått svar på varför och alla jag frågat säger att allt ser bra ut, säger hon.

Sozan har sex års erfarenhet inom jobben hon söker.

Läs mer. Jobb och integration
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.