Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Sundström försöker klänga sig kvar i Swedbank”

Foto: MAJA ERIKSSON/DN

Att Swedbanks vd Michael Wolf får sparken handlar om att ordförande Anders Sundström har utsett honom till syndabock för att själv klänga sig kvar vid makten.

Anders Sundström har tålmodigt lagt sitt maktpussel, med sig själv som högsta höns, i åratal. Den före detta ministern (S) är 63 år och befinner sig i toppen av den socialdemokratiska rörelsens bolagsbygge. Förutom i Swedbank, svingar han klubban i Coop och KF. Medlemsägda KF kontrollerar indirekt kundägda Folksam och Anders Sundström har ett arbetsrum hos försäkringsbolaget.

Folksam är största ägare i Swedbank sedan Anders Sundström, då han var försäkringsbolagets vd, räddade banken i finanskrisen. Folksam stoppade in 5 miljarder kronor av kundernas pengar, runt 4 procent av de pengar försäkringsbolaget hade under förvaltning, i en bank på fallrepet. Chansningen gick hem tack vare att vi skattebetalare garanterade bankens lån på mer än 300 miljarder kronor. Numera är Folksams post värd 16 miljarder kronor.

Tills för bara något år sedan sken solen över Anders Sundström, förutom när det gällde mardrömmen Coop, som gått dåligt i många år.

Men sedan har kritiken kommit smygande. Först var det hans flygande med hygienbolaget SCA:s privatplan, bland annat till jakter. Folksams kunder hade bara betalt en resa då Svenska Dagbladet avslöjade det liberala användandet av planet. Men försäkringsbolaget betalade flera av Sundströms resor i efterhand.

I höstas avslöjade Dagens Industri att toppchefer i Swedbank gjort privata fastighetsaffärer vid sidan av jobbet. När det gällde finansdirektör Göran Bronner och storbolagschefen Magnus Gagner Geeber var bisysslan godkänd av både Michael Wolf och Anders Sundström, enligt banken. Nu granskar Finansinspektionen eventuella intressekonflikter och i december förtydligade Swedbanks styrelse de interna reglerna.

Att Wolf och en enig styrelse abrupt sparkar Michael Wolf får ses i ljuset av att Anders Sundström maktposition är hotad.

Att Anders Sundström känt sin position som den socialdemokratiska rörelsens bolagskung hotad blev uppenbart igår efter att banken aviserat att Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan. På en kaotisk telefonkonferens som följde slingrade sig Anders Sundström rejält. Bland annat försökte Sundström bortförklara att han nickat bifall till toppchefernas bisysslor genom att indikera att styrelsen tar intryck när vd lägger fram ett förslag.

Det är rent svammel. Det är styrelsens uppgift att styra vd och noga värdera olika vd-propåer.

Att Anders Sundström inte skulle klara att tygla en vd är för övrigt befängt. Redan som ung fick han veta att han var Piteås kommande kommunalråd, vilket han som 27-åring också blev. Posten var sinnebilden av total makt eftersom Socialdemokraterna styrt där i långa tider.

Är det något Anders Sundström är van vid så är det att bestämma. Så van att han blir mäkta irriterad på folk inom rörelsen som inte gör exakt som han säger, enligt flera av DN:s källor.

Att han och en enig styrelse abrupt sparkar Michael Wolf får ses i ljuset av att Anders Sundström maktposition är hotad.

Michael Wolf har gjort ett bra jobb med Swedbank, även om godkännandet av bisysslorna är en plump i protokollet. Banken var så nära att falla hösten 2008 när han blev erbjuden toppjobbet att han inte ville tacka ja förrän ägarna hade lovat att stoppa in kapital och en statlig garanti fanns på plats. När han väl presenterades som vd läste den annars så ledige kommunikatören nervöst upp sina uttalanden från små lappar. Numera är banken välskött och stabil.

Maktpusslet och personfixeringen betyder att Anders Sundström tar in politikens metoder i näringslivet.

När Wolf nu får sparken hänvisar Anders Sundström bland annat till att banken måste få nöjdare kunder och medarbetare. Varför läget med något så långsiktigt blev akut är oklart. Klart är att allt gick så fort att ägarna inte hade fått någon förhandsinformation. En del läste om saken i medierna, andra fick ett sms tidigt på tisdagsmorgonen, enligt tre av DN:s källor. Michael Wolf sa att han var överraskad, i ett skriftligt uttalande. Aktien föll. Det hela ger intrycket av att läget är kritsikt. Det hade varit vettigare att presentera en efterträdare och låta den personen gå dubbelt med Wolf några månader, precis som Wolf själv fick göra.

Maktpusslet och personfixeringen betyder att Anders Sundström tar in politikens metoder i näringslivet. Att han försöker klänga sig kvar som ordförande i Swedbank har även att göra med att ordförande i en bank kanske är det tjusigaste uppdrag en näringslivshöjdare kan ha.

För Anders Sundströms del hänger mycket på vad Finansinspektionen säger om eventuella intressekonflikter på grund av toppchefernas bisysslor. Om kritiken blir hård kan Anders Sundström kastas ur sadeln.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.